Jídlo je věda. Na které potraviny nezapomínat v zimě?


Tajemství, strategie a vhodné pokrmy k tomu… Jak nejlépe čelit i těm nejchladnějším měsícům, posílit imunitní systém a bojovat proti nebezpečným dopadům oxidačního stresu?

Jak víme, naše tělo je úžasný a komplexní stroj, v němž se v každý okamžik odehrávají stovky procesů a chemických reakcí. Právě tyto procesy nám dodávají energii nezbytnou pro jakoukoliv činnost, přetvářejí to, co jíme, v nutriční látky a umožňují nám čelit všem výzvám, fyzickým i mentálním. A jsou to také ony, díky nimž je naše tělo schopné snášet po teplém období nástrahy zimy. Jakou roli hraje jídlo? Je pro tyto procesy nepochybně palivem. Ale nejen to: představuje také první ochrannou bariéru proti únavě a sezonním nemocem a pomáhá bojovat proti některým negativním dopadům početných metabolických reakcí, které se v lidském organismu odehrávají, jako je tvorba volných radikálů, nestabilních molekul zodpovědných za tolik obávaný oxidační stres.

Oxidační stres se poráží u stolu

Proč je ale oxidační stres fenomén, kterému je třeba předejít? Nadbytek volných radikálů v našem těle může poškodit buněčné struktury, jako jsou plazmatické membrány a DNA, a proto je spojen se stárnutím buněk a s rozvojem vážných patologií, jako jsou rakovina, kardiovaskulární a neurodegenerativní onemocnění či diabetes typu 2. Co můžeme udělat pro to, abychom snížili na minimum dopad volných radikálů? Vést zdravý životní styl a jíst potraviny bohaté na antioxidanty, které dokáží vzdorovat dopadu volných radikálů. Některá jídla tak skutečně mohou mít vliv a udržovat nás co nejdéle mladé, protože jsou charakterizována vyšší koncentrací antioxidantů. Ty, které přijímáme z potravin, jsou zastoupeny zejména některými vitamíny (A, C, E), minerály, jako je měď, zinek a selen, a dalšími nutrienty, jako jsou karotenoidy a polyfenoly. Velké množství antioxidantů je obsaženo v ovoci a zelenině. Ale nejen v nich. Mezi potraviny bohaté na tyto cenné spojence patří také mléčné výrobky, a to díky svému obsahu vitamínů a minerálů a syrovátkovým bílkovinám, mezi které patří laktoferin.

Laktoferin: koncentrát antioxidantů

Různé studie vyzdvihly účinnou antivirovou a antioxidační činnost laktoferinu, syrovátkové bílkoviny, která chrání před infekcemi a zabraňuje patogenům (viry, bakterie, houby) pronikat do buněk sliznice dýchacích cest a střevní sliznice. Antivirová aktivita laktoferinu byla studována ve zkumavce již v roce 2011 týmem čínských vědců. Další, novější studie, mezi nimi např. studie Univerzity Tor Vergata v Římě publikovaná v Journal of Molecular Sciences, vyzdvihly jeho schopnosti coby antivirotika a coby modulátoru imunitní obrany. Antioxidační schopnost mléka se navíc značně zvyšuje při procesu fermentace. Mléko a kysané mléčné výrobky (jogurt, kefír apod.) tak mají kromě pozitivních dopadů na mikrobiom také důležitou antioxidační činnost.

3 jednoduchá pravidla pro zimu ve zdraví

JAK NEJLÉPE ČELIT CHLADNÝM MĚSÍCŮM:

  • Používejte techniky pro kontrolu a snížení stresu, jako jsou cvičení spojená s dýcháním, a dopřejte si více spánku, pokud možno vždy v pravidelnou dobu.
  • Vyvíjejte nějakou fyzickou aktivitu, posílíte tím imunitní systém a bude to i prevence proti možným sezónním neduhům.
  • Každý den „natankujte“ plnou nádrž antioxidantů, minerálů a vitamínů. V zimě náš imunitní systém potřebuje více než kdy jindy zinek, měď, mangan, selen a silné vitamíny jako jsou A, C, D a všechny vitamíny skupiny B.

Dopřejte si…

Jogurt Gran Moravia

Vyrábí se podle původní receptury a plní se do stylových skleniček, ve kterých dozrávají ve zrací komoře. V nabídce prodejen La Formaggeria Gran Moravia najdete přírodní jogurt bílý, ale teď v zimě i skvělou kombinaci pomeranč zázvor. Pokud trpíte intolerancí na laktózu, můžete vyzkoušet novinku: bílý jogurt bez laktózy z litovelské sýrárny. Cena 25 Kč.

Zákys Gran Moravia

Lahodný, hustý a svěží nápoj patří do rodiny kysaných mléčných výrobků, které jsou lépe stravitelné než samotné mléko. Má probiotické účinky, působí velmi pozitivně n a střevní mikroflóru a tím zvyšuje obranyschopnost organismu. Jeho pravidelná konzumace pomáhá zlepšit stav střevní sliznice a působí preventivně proti osteoporóze. V nabídce prodejen La Formaggeria Gran Moravia najdete kromě neochuceného zákysu také zákys jahodový, meruňkový a nově vanilkový. Cena 29 Kč.

 

Syrovátkový nápoj

Syrovátka je tekutina, která vzniká jako vedlejší produkt při výrobě sýrů a má blahodárné účinky na lidský organismus. Obsahuje vápník, fosfor, draslík i celou řadu vitamínu, zejména skupiny B, ale také E, C i A. Výborně působí na trávicí trakt, je ideální na detox organismu, podporuje činnost ledvin, zlepšuje metabolismus a účinně napomáhá snižování cholesterolu. Má protizánětlivé účinky na pleť. Vyzkoušet můžete NOVINKU syrovátkový nápoj Gran Moravia s příchutí růžového grepu v praktickém půllitrovém balení na cesty i do práce. Cena 24,90 Kč.

foto: guideline.cz

 






architektura auta basket bike cestování design fashion filmy fitness fotografie graffiti hry hudba knihy komiksy kosmetika lifestyle mma MY BODY MY HEROES MY LIFE MY SOUL osobnosti ostatní sporty pozvánky reporty rozhovory seriály skate sneakers snow soutěže technologie tetování výstavy water zdravě


Jóga-Trip - cestování a pobyty s jógou Surf-Trip - surf, jóga a aktivní dovolená Sea You House - surf&jóga ubytování na Srí Lance Banger - magazín rapu, streetu a urban kultury Yezede s.r.o. - eventová agentura Neverdie - vše, co musíš vědět LV Print - tiskárna s třicetiletou tradicí