Zkusili jste kombuchu? 6 zajímavostí, které byste měli vědět


Kombucha je nápoj, který se řadí do stále rostoucího segmentu takzvaných funkčních nápojů. Míra vyhledávání informací v internetovém prostředí o nápoji samotném se každým rokem zvyšuje. V posledních 5 letech je nárůst v Česku zhruba čtyřnásobný. Denně se o tento pojem zajímá až 100 lidí. Jde o zdravý prospěšný nápoj, který má ale i své stinné stránky. Co byste o kombuche měli vědět a jak je ve světě rozšířená?

Kombucha údajně vznikla v severovýchodní Číně (historicky označované jako Mandžusko) kolem roku 220 př. n. l. a původně byla ceněna pro své léčivé účinky. Její název je údajně odvozen od doktora Kombu, korejského lékaře, který přivezl fermentovaný čaj do Japonska jako léčebný prostředek pro císaře Inkjó.

Kombucha vzniká nejčastěji fermentací zeleného a černého čaje. Na trhu ale najdete i výrobce, kteří pracují s dalšími surovinami / typy čajů.

Kombuchu vyrábíme od roku 2023. Naším cílem je představovat českým konzumentům unikátní příchutě, produkty se snažíme stavět na zajímavých typech čajů, spíše než primárně na ovoci, jak je v této kategorii běžným trendem. Aktuálně představujeme kombuchu Rooibos a kombuchu Matcha. Na aktuálních novinkách je zajímavé zejména to, že spotřebitel může vybírat nejen podle chuti, ale také podle funkčních efektů, které v daný moment vyhledává. Matcha má díky použité směsi čajů vyšší obsah přírodního kofeinu, Rooibos naopak neobsahuje kofein žádný,” říká Alexandros Samaras z F.H. Prager.

Kombucha je drink nabitý probiotiky, antioxidanty. Hladina probiotických kultur se v jednotlivých produktech může lišit, a to řádově od úplného nic (což jsou pasterované produkty bez deklarace probiotik) až po desítky/stovky milionů kolonie tvořících jednotek (neboli KTJ) na mililitr. Ideální obsah probiotik ani antioxidantů není oficiálně stanoven.

V Evropě patří mezi největší konzumenty kombuchy – Španělsko, UK, Německo, Francie.

 Hodnota celosvětového trhu s kombuchou se odhaduje na několik miliard dolarů. Očekává se, že v roce 2024 dosáhne celosvětový trh s kombuchou zhruba 2,97 miliardy USD, přičemž roste tempem 9,48 %, díky čemuž dosáhne v roce 2029 na zhruba 4,65 miliardy USD.

Ideální množství se nedá specifikovat, přesto je potřeba dbát na obsah kofeinu. Pro představu, jeho obsah je zhruba ⅓ oproti oblíbeným energetickým nápojům. Při opravdu nadměrném množství denní konzumace se mohou projevit projímavé účinky. 

NOVINKA: Prager´s Kombucha “Matcha” s kofeinem

 






architektura auta basket bike cestování design fashion filmy fitness fotografie graffiti hry hudba knihy komiksy kosmetika lifestyle mma MY BODY MY HEROES MY LIFE MY SOUL osobnosti ostatní sporty pozvánky reporty rozhovory seriály skate sneakers snow soutěže technologie tetování výstavy water zdravě


Jóga-Trip - cestování a pobyty s jógou Surf-Trip - surf, jóga a aktivní dovolená Sea You House - surf&jóga ubytování na Srí Lance Banger - magazín rapu, streetu a urban kultury Yezede s.r.o. - eventová agentura Neverdie - vše, co musíš vědět oard - Designová balanční deska LV Print - tiskárna s třicetiletou tradicí Drip it – Vychutnejte si skvělou kávu kdekoli