S nealko destiláty nemusíte být v únoru na suchu


Rozhodli jste se v únoru omezit nebo úplně vynechat alkohol? Možná vás potěší zpráva, že díky moderním technologiím si i tak můžete vychutnat skleničku vína nebo dokonce míchaný koktejl. Stačí místo oblíbeného destilátu sáhnout po nealkoholické alternativě.

Nealkoholický destilát – že to zní​ bláznivě? ​Možná. Sofistikované výrobní postupy ale opravdu daly vzniknout alternativám tradičních lihovin, které jsou od svých alkoholických protějšků téměř k nerozeznání.​ Vy si tak užijete autentickou chuť svého oblíbeného drinku a přitom si zachováte čistou hlavu.

Mít v zásobě láhev nealkoholikcého destilátu se hodí, i když zrovna nesušíte únor. Třeba když máte chuť na skleničku,​ ale nechcete nebo nemůžete pít alkohol. ​Zaručeně ji ocení třeba návštěvy z řad řidičů, můžete si namíchat koktejl i v těhotenství nebo v případě, kdy užíváte léky, na které se nesmí pít a navíc ušetříte kalorie. Gram alkoholu totiž obsahuje zhruba 7 kalorií a panák (0,04 l) destilátu o síle 40 % vydá za cca 90 kcal. Pro porovnání malé pivo (0,3 l) „desítka“ v sobě ukrývá přibližně 111 kcal a malinovka „do čtyřky“ (0,4 l) má cca 100 kcal. Čím nižší obsah alkoholu, tím nižší je i obsah kalorií.

Co jsou nealko destiláty a jak se vyrábí

Existují dva hlavní druhy nealkoholických destilátů. Dealkoholizované neboli odalkoholizované destiláty a pak ty, které jsou už od začátku tvořené na bázi vody. V případě nealko vína a destilátů se často dodržuje stejný výrobní proces, jako u alkoholických variant.

V případě nealkoholických vín můžeme vědcům poděkovat za vynález metody dealkoholizace ve vakuu. Alkohol se díky tlaku odpařuje při velmi nízkých teplotách a cenné aromatické látky tak ve výsledném nápoji zůstávají nepoškozené.

U destilátů, jako jsou například nealkoholické alternativy ginu, se pak typické bylinné chuti dosahuje macerací bylin a dalších botanicals, šetrnou parní infuzí, kdy se do destilačního přístroje zavěsí košík plný voňavých přísad​,​ nebo lisováním za studena. Různé ingredience si žádají různé postupy, aby vydaly maximum své chuti a vůně. Třeba bylinkám škodí vysoké teploty. Není tedy výjimkou, že výrobci pro dosažení dokonalého výsledku používají kombinaci několika metod extrakce.

Vyzkoušejte parádní nealko koktejly

S nealkoholickými destiláty se pracuje stejně, jako s těmi klasickými. Můžete si je vychutnat samostatně, nebo je smíchat s dalšími ingrediencemi a vytvořit lahodný koktejl. Vyzkoušejte naše tipy na nealko twisty legendárních drinků, tentokrát s čistou hlavou. Rozdíl v chuti ani nepoznáte. Poměry jednotlivých ingrediencí si můžete upravit podle chuti. Zejména to platí u nealko spritzu, kde použitím menšího množství sirupu dosáhnete méně sladké chuti.

Free Mimosa

Oblíbenou „snídaňovou“ Mimosu namícháte ze dvou ingrediencí raz dva. Stačí vám kvalitní pomerančový džus a nealkoholický sekt. Šíře nabídky vás​ možná překvapí. Sáhněte třeba po francouzské značce Nozeco, německých sektech Carl Jung nebo nealko variantě oblíbeného Mionetta (seženete je na Alkohol.cz).

Postup přípravy: Dobře vychlazený 100% pomerančový džus a nealkoholický sekt nalijte do vinné sklenky v poměru 1:1. Užívejte.

Negin & Tonic

Gin & Tonic patří k absolutní klasice mezi koktejly. Nemusíte se ho vzdávat ani v únoru. Pro milovníky suchých ginů doporučujeme značku Ceder’s Crisp nebo nealko variantu britského Gordon’s Ginu (prodává Alkohol.cz). Na trhu se ale v posledních měsících objevily i ovocné varianty s příchutí malin nebo ananasu. I u toniku můžete vybírat z klasiky nebo ochucených specialit.

Postup přípravy: Vysokou long-drinkovou skeničku naplňte ​ze ⅔ ledem, přilijte 5 cl vybraného nealko destilátu a dolijte tonikem. Lehce ode dna promíchejte, ale opatrně, ať nepřijdete o všechny bublinky. ​Ozdobte plátkem citronu nebo třeba řezem okurky a podávejte.

Nealko Spritz

Pomerančová svěží klasika, hvězda (nejen) letních večírků v nealko verzi? Ano prosím! Stačí sáhnout po sirupu Monin Orange Spritz a dolít nealkoholickým sektem a sodou. Správný poměr je 3-2-1, tedy tři díly nealko sektu, dva díly sirupu a jeden díl perlivé vody.

Postup přípravy: Dostatečně velkou sklenku naplňte ze ⅔ lede​m a postupne nalijte 4 cl Monin Orange Spritz, 6 cl nealko sektu a 2 cl sody. Ozdobte plátkem pomeranče a užívejte.

Dostali jste na některý z drinků chuť?​ Všechny ingredience najdete na pár kliknutí na Alkohol.cz. S expresní dopravou po Praze můžete míchat už za 30 minut. Na zdraví!

Foto: Alkohol.cz 






architektura auta basket bike cestování design fashion filmy fitness fotografie graffiti hry hudba knihy komiksy kosmetika lifestyle mma MY BODY MY HEROES MY LIFE MY SOUL osobnosti ostatní sporty pozvánky reporty rozhovory seriály skate sneakers snow soutěže technologie tetování výstavy water zdravě


Jóga-Trip - cestování a pobyty s jógou Surf-Trip - surf, jóga a aktivní dovolená Sea You House - surf&jóga ubytování na Srí Lance Banger - magazín rapu, streetu a urban kultury Yezede s.r.o. - eventová agentura Neverdie - vše, co musíš vědět oard - Designová balanční deska LV Print - tiskárna s třicetiletou tradicí Drip it – Vychutnejte si skvělou kávu kdekoli