YOUNG KNIVES / MLADÍ A POTETOVANÍ. Rozhovor s indonéskými kuchaři


Sia

Přečtěte si rozhovor s kuchaři Rikkym a Ferrim, kteří vaří v pražské restauraci Sia. Co nám indonéští kuchaři prozradili?

Jak dlouho žijete v Čechách?

Ferri: Teď to bude pět měsíců, co jsme tady.

Pocházíte i ze stejné části Indonésie? 

Rikky: Ne ne, já jsem původem z Jakarty, ale vyrůstal jsem na Bali. Miluju Bali!

Ferri: Já jsem ze západní části Indonésie, na Bali to mám 19 hodin autem, bohužel.

Je něco, po čem se vám stýská?

Ferri: Mně opravdu chybí místní jídlo!

Rikky: Mně chybí moji přátelé a přítelkyně. Taky mi chybí oceán, pláž a západ slunce. To mi chybí hodně!

Ferri: Absolutně souhlasím!

Má Česká republika něco společného s Indonésií?

Rikky: Tak to nevím, všechno mi přijde jiné.

Ferri: To je pravda. Jedním z největších rozdílů je počasí. Když jsem přijel v létě, tak to nebylo tak hrozné, ale teď se to zhoršuje!

Rikky: Jo, to počasí je fakt strašné!

Čím je specifická indonéská kuchyně?

Rikky: Všechno je velmi pálivé a hlavně lokální.

Ferri: Základ je rýže, tu používáme téměř vždy. Dále máme rádi zeleninu.

Jak jste se dostali do restaurace Sia?

Ferri: My máme přítele, který se zeptal Rikkiho, jestli by nechtěl zkusit práci v Čechách v asijské restauraci. Mě se zeptal, jestli nechci letět s ním, a já kývl. Tak jsme tady!

Pamatujete si na svůj první den?

Rikky: Já si svůj první den v Čechách pamatuji velmi dobře!

Jak to?

Rikky: Protože jak jsem vylezl z letadla, zastavili mě tři policisté a okamžitě si mě vzali stranou, asi jsem se svým tetováním a zevnějškem vypadal příliš podezřele. Prohledali mě, nic však nenašli, tak jsme se mohli jít ubytovat do bytu, ale tenkrát jsem se docela dost bál.

Co je vaší náplní v Sia?

Ferri: Oba děláme knedlíčky Dim Sum.

Rikky: Já jsem dělal v Jakartě v čínské restauraci, tak jsem menší zkušenosti měl.

Ferri: Já se vše naučil až tady.

Vždycky vás to táhlo do kuchyně? 

Ferri: Mě vždy. Miluju být v kuchyni.

Rikky: Mám to stejně, vždy jsem chtěl být kuchař.

Kdo vás k tomu přivedl? Kdo byl váš první učitel?

Ferri: Já jsem se učil vařit doma se svojí mamkou.

Rikky: Já jsem se dost naučil od svého bratra, který pracoval v hotelu, od něj jsem se toho naučil nejvíc.

Je těžké tady najít kvalitní asijské suroviny?

Ferri: Ano, velmi, a když už je najdu, tak jsou dost drahé.

Uvaříte si tady stejné jídlo jako v Indonésii?

Rikky: Málo kdy, je těžké sehnat všechny správné ingredience, aby to bylo stoprocentní. I proto jsem rád, že můžu pracovat v Sie.

Co děláte, když zrovna nevaříte?

Ferri: Modlíme se, hrajeme na kytaru, občas si dáme dobrou whiskey.

Čeho byste rádi v budoucnu dosáhli?

Ferri: Můj sen je tu vydělat peníze, vrátit se do Indonésie a založit si vlastní restauraci, možná kavárnu.

Rikky: To bys možná potřeboval společníka, ne? Rád se k tobě přidám!






architektura auta basket bike cestování design fashion filmy fitness fotografie graffiti hry hudba knihy komiksy kosmetika lifestyle mma MY BODY MY HEROES MY LIFE MY SOUL osobnosti ostatní sporty pozvánky reporty rozhovory seriály skate sneakers snow soutěže technologie tetování výstavy water zdravě


Jóga-Trip - cestování a pobyty s jógou Surf-Trip - surf, jóga a aktivní dovolená Sea You House - surf&jóga ubytování na Srí Lance Banger - magazín rapu, streetu a urban kultury Yezede s.r.o. - eventová agentura Neverdie - vše, co musíš vědět oard - Designová balanční deska LV Print - tiskárna s třicetiletou tradicí Drip it – Vychutnejte si skvělou kávu kdekoli