Jaké historické pozadí stojí za bramborovými chipsy?

Brambůrky, chipsy nebo bramborové lupínky. Známe je úplně všichni. Jsou ze zeleniny, ale právě zdravé nejsou. Většina z nás si ale jejich mlsání ráda dopřeje. Víte, jak vznikly?

Geniální pomsta

Vůbec první brambůrky údajně stvořil afroamerický kuchař George Crum (rovněž známý jako George Specki) v podniku Moon’s Lake House v New Yorku. Tehdy se psal 24. srpen 1853 a legenda praví, že se rozzlobil na neznámého zákazníka, který si stěžoval, že brambory, které si před chvílí objednal, jsou nakrájeny na moc silné plátky.

George na to šel šibalsky; brambory pokrájel na tak tenké plátky, že se mu nedařilo je ani uvařit. Proto marnou snahu vzdal a raději je dal usmažit. Aby toho nebylo málo, ještě je schválně pořádně vykoupal v soli. Očekával sladkou (tedy pardon, slanou) pomstu. Zákazník byl ale ohromen. Lahůdka se později dostala na zdejší menu pod označením Saratoga Chips (podle blízké newyorské lokality).

George Crum se svou ženou
Foto: Vintag.es

Z kufru do světa

Chipsy se pak rozmohly po celých Spojených státech. V roce 1932 založil Herman Lay legendární značku Lay’s, kterou známe i u nás. Jeho továrna se nacházela v Atlantě a chipsy ze začátku distribuoval přímo z kufru svého auta.

Jeho jméno je dodnes synonymem pro kvalitní brambůrky a národním dědictvím USA. Ve Spojených státech jsou v současnosti bramborové chipsy pochoutkou číslo jedna a zdejším výrobcům ročně vydělají více než šest miliard dolarů.

architektura auta basket bike cestování design fashion filmy fitness fotografie graffiti hry hudba knihy komiksy kosmetika lifestyle mma MY BODY MY HEROES MY LIFE MY SOUL osobnosti ostatní sporty pozvánky reporty rozhovory seriály skate sneakers snow soutěže technologie tetování výstavy water zdravě