Neříkejte espresso a nesedejte si. Tipy, jak se vyvarovat kávovým faux pas v Itálii


Pokud jste někdy poznali kouzlo Italů, víte, že tento charismatický národ vedle své rodiny, jídla, kulturního bohatství a fotbalu miluje i kávu. Italové mají pití tekutého kofeinu v krvi a berou to jako každodenní zážitek. Ať už jsou v kavárně, v restauraci, na benzínce nebo kdekoliv, kde funguje kávovar a kde lze udělat ono dokonalé espresso.

A protože to neodmyslitelně patří k jejich kultuře, platí zde jistá pravidla, kterými byste se měli během návštěvy apeninského poloostrova řídit. Přece byste nechtěli, aby vás hrdí Italové měli při objednávkách a pití kávy za nevzdělané turisty bez špetky respektu k místním zvyklostem.

Mléčné variace pijte pouze ráno

Italové milují svá cappuccina a latte macchiata. Nikdy by je však nenapadlo si je objednávat po obědě. Mléko totiž zatěžuje žaludek. Proto je pijí pouze k snídani, respektive do doby, než nastane čas oběda.

Foto: Nathan Dumlao (Unsplash)

Jestli tedy nechcete, aby se na vás barista či číšník díval skrze prsty a s nechápavým úsměvem, dávejte si po obědě pouze varianty bez mléka (úplně nejlepší je sáhnout zkrátka po espressu). Cappuccina a lattečka si dopřávejte ráno.

Vždy stůjte

„Sednem na kafe?“ Typická otázka Čechů, která u pravých Italů z 99 procent nikdy nezazní. V italských podnicích se totiž u konzumace kávy, zejména tedy espressa, stojí. Pokud neexistuje závažný důvod, kvůli kterému byste se měli posadit ke stolu, je pravidlem, že po objednávce kávy u baru u něj rovnou zůstanete.

Vysvětlení pro tuto skutečnost je jednoduché: Italové berou kávu jako drogu. Intenzivní návykovou látku, která se bere rychle (zpravidla na dva až čtyři doušky, pokud jde o espresso) a bez zbytečného přemýšlení. Prostě přijdete, dáte jedno caffé a odcházíte. Desetiminutová záležitost, během které ale dozajista stihnete probrat všechny důležité informace. Například fotbalové výsledky předešlého dne, politiku nebo stav Vespy zaparkované před vchodovými dveřmi

Zapomeňte na to-go

Pokud patříte mezi ty, kteří si oblíbenou kávovou variaci berou s sebou do plastového kelímku, potažmo do své termosky, rozhodně to nezkoušejte v Itálii. Italové totiž takvané “coffee-to-go” neakceptují, protože zastávají názor, že se káva pije v klidu a rozhodně ne za chůze. A i když nebudete mít čas na vychutnávání italské kávy uvnitř podniku, věřte, že atmosféra okolních vyklidněných lidí vás přinutí k tomu, abyste se na chvíli také zastavili.

Foto: Nathan Dumlao (Unsplash)

Neříkejte “espresso”

Určitě jste se setkali s názory, že “piccolo neexistuje”. Ostatně na to jednu dobu byla celá kampaň. Ano, “piccolo” skutečně neexistuje, nicméně pro italský národ prakticky neexistuje ani “espresso”. Italové berou slovo “espresso” jako terminus technicus, nikoliv jako samostatný nápoj. Jinak řečeno jako základ kávy. Pokud si tedy budete chtít dát pravé espresso, požádejte pouze o “caffé”. Všem bude jasné, co chcete.

Platí to i pro další varianty espressa jako například doppio, což je dvojité espresso, nebo macchiato, tedy espresso s trochou mléka. Espresso doppio ne, doppio ano. Espresso macchiato ne, macchiato ano.

Nebojte se zakřičet

Stejně jako každý jižanský národ, i Italové jsou hluční. A to při každých příležitostech. Nebojte se tedy na baristu, potažmo číšníka, zakřičet, když chcete kávu. Ve většině podnicích jsou na takové jednání zvyklí, ovšem všeho s mírou.

Foto: Tyler Nix (Unsplash)

Peníze vždy předem

Toto pravidlo nemusí nyní platit v každé italské kavárničce, ale je zvykem, že se objednávka nejprve zaplatí a až poté dostanete, co chcete. Je vždy lepší mít připravené drobné po ruce a rovnou to vysypat na bar. A následně s účtenkou čekat, než se nápoj připraví. Nespoléhejte se radši na to, že se k vám káva dostane před zaplacením.

Benátky (Federico Beccari / Unsplash)

Nevymýšlejte nesmysly

Milujete peprmintové Frappuccino nebo sojové latte s extra porcí karamelu a šlehačky? Raději se těmto komerčním výmyslům v Itálii vyhněte. Italové si potrpí na jednoduchá kávová provedení a nestojí o to, abyste si u baru takto vymýšleli. Sáhněte rovnou po cappuccinu či “espressu” a přechucené lahůdky, které jsou tak oblíbené v zaběhlých kavárenských řetězcích, si objednávejte doma v Česku.

Uvedené tipy pochopitelně berte s nadsázkou. Ač byste se snažili sebevíc, Ital pozná, že nejste místní, a určitě vám promine, když si dáte cappuccino po obědě nebo požádáte o kafe s sebou.






architektura auta basket bike cestování design fashion filmy fitness fotografie graffiti hry hudba knihy komiksy kosmetika lifestyle mma MY BODY MY HEROES MY LIFE MY SOUL osobnosti ostatní sporty pozvánky reporty rozhovory seriály skate sneakers snow soutěže technologie tetování výstavy water zdravě


Jóga-Trip - cestování a pobyty s jógou Surf-Trip - surf, jóga a aktivní dovolená Sea You House - surf&jóga ubytování na Srí Lance Banger - magazín rapu, streetu a urban kultury Yezede s.r.o. - eventová agentura Neverdie - vše, co musíš vědět oard - Designová balanční deska LV Print - tiskárna s třicetiletou tradicí Drip it – Vychutnejte si skvělou kávu kdekoli