Krevety a kalamáry zaplaví Bruxx


Jedny jsou lepší vařené, druhé grilované nebo smažené. Řeč je o krevetách a kalamárech. A jestli jste si dosud mysleli, že si na čerstvých mořských plodech můžete skutečně pochutnat jen v přímořských letoviscích, pak v belgické restauraci Bruxx vás přesvědčí o opaku. Od 25. do 31. května se zde budou podávat například vařené krevety s osvěžující omáčkou Pico de gallo nebo smažené kalamáry s ančovičkovou majonézou.

„Jíst uvařené krevety je velmi snadné. Odloupnete jim hlavičku a oberete krunýř tělíčka, pod kterým se skrývá šťavnaté maso,“ představuje postup sous chef Oldřich Matoušek. To však jistě není třeba představovat gurmánům a milovníkům mořských plodů, kteří by si neměli tuto jedinečnou gastroakci ujít. „Naprostým základem všech našich receptů jsou čerstvé suroviny a nejinak tomu bude i v týdnu krevet a kalamár. Těšit se můžete na vařené i grilované pochoutky podávané v originálním hávu,“ zve Oldřich Matoušek.

Foto: Together

Vařené, grilované, na pánvi i s královnou hořčic

Krevety by po přípravě neměly být nikdy moučné. Platí u nich totiž zásada, že čím kratší příprava, tím lépe. Vaření jim ponechá typickou chuť moře. Na grilu jim stačí i dvě minutky, připravované v omáčce dokonce jen minuta. Přesně tak se bude připravovat předkrm v podobě vařených krevet podávaných s lehkou a osvěžující omáčkou Pico de gallo z čerstvých tomat, chilli, koriandru a s grilovanou limetkou nebo malé grilované kalamáry na lávovém grilu s omáčkou z černého kampotského pepře, bílým chřestem a carpacciem z květáku.

Máte-li rádi talíře plné krevet, určitě si nenechte ujít Červené krevety s karotkovým džusem. Vaše chuťové pohárky poškádlí pánev grilovaných krevet s karotkovou šťávou s chilli a šalotkou, sypané lupínky z pečeného vepřového boku a domácí cibulový chléb. Mezi delikatesy patří Tygří krevety s rebarborou, které se budou podávat s lehkou hořčičnou omáčkou Pommery. „Tato omáčka je výjimečná tím, že má nasládlou chuť a ke krevetám se perfektně hodí. V gastronomii ji používali už za dob Karla Velikého, jelikož se jedná o jednu z nejstarších značek hořčic. Speciální je i tím, že se od roku 1890 nezměnila její výroba a stále se k mletí hořčičného semínka používají mlýnské kameny. To jí dodává nezaměnitelnou chuť a strukturu,“ vysvětluje sous chef Oldřich Matoušek.

Foto: Together

Kdo dává raději přednost kalamárům, jistě si pochutná na Smažených kalamárech v domácí strouhance s ančovičkovou majonézou nebo na XXL kalamárech plněnými mandlovou fáší a omáčkou z tmavé miso pasty a marinovanými řasami wakame. Kalamárům smažení svědčí, stejně tak i plnění různými náplněmi. Ať už to je s fáší z bílého pečiva, mletého masa, nebo rajčat, výsledek bude perfektní.

Přípravu zvládnete i doma

Pokud se do Bruxxu od 25. do 31. května nedostanete, nemusíte smutnit. Krevety si můžete připravit i doma. Oldřich Matoušek se s vámi podělil o svůj recept na Krevety na loupačku s omáčkou Pico de gallo, který se hodí pro horké letní dny.

Foto: Together

Krevety na loupačku (4 porce)

Suroviny:

  • Krevety celé i s hlavou 1 kg

Zeleninový vývar 2 l

Omáčka:

  • Tomaty čerstvé 500 g
  • Červená cibule 200 g
  • Chilli papričky 50 g
  • Citrónová šťáva 100 ml
  • Koriandr čerstvý 50 g
  • Sůl, pepř z mlýnku

Postup:

Krevety uvaříme 4 minuty ve vroucím zeleninovém vývaru, vyndáme a rychle zchladíme. Tomaty si nakrájíme bez jadřince na kostičky, přidáme červenou cibuli na kostičky, nakrájené chilli papričky na drobno, citrónovou šťávu a nasekaný koriandr. Dochutíme solí a pepřem. Promícháme a vychladíme. Krevety podávejte na ledu a omáčku zvlášť. K pokrmu se hodí čerstvá bageta.






architektura auta basket bike cestování design fashion filmy fitness fotografie graffiti hry hudba knihy komiksy kosmetika lifestyle mma MY BODY MY HEROES MY LIFE MY SOUL osobnosti ostatní sporty pozvánky reporty rozhovory seriály skate sneakers snow soutěže technologie tetování výstavy water zdravě


Jóga-Trip - cestování a pobyty s jógou Surf-Trip - surf, jóga a aktivní dovolená Sea You House - surf&jóga ubytování na Srí Lance Banger - magazín rapu, streetu a urban kultury Yezede s.r.o. - eventová agentura Neverdie - vše, co musíš vědět oard - Designová balanční deska LV Print - tiskárna s třicetiletou tradicí