Ochutnali jsme božské jídlo budoucnosti


Viděli jste někdy na vlastní oči, jak vznikají amarouny? Společnost Heaven Labs, která vyrábí futuristické tekuté jídlo Mana, vůbec poprvé nechala nahlédnout pod pokličku své „laboratoře“. A my jsme byli u toho. Jak tohle zvláštní jídlo vzniká, z čeho se vyrábí a řadu dalších zajímavostí jsme se dozvěděli při prohlídce výrobny v pražské Uhříněvsi.

Nejprve jsme se vydali do sídla společnosti, kde pro nás bylo připraveno krásně nazdobené pohoštění a prezentace nejnovější verze práškové Many. Ochutnali jsme ji v kombinaci s kávou, rozmixovanými jahodami, banánem, ale také pomerančovým freshem nebo skořicí. Mana má sama o sobě poměrně neutrální chuť, která nemusí sedět každému, a tak je super, že jsme si vyzkoušeli všechny možné kombinace. Mně asi nejvíc oslovila varianta se skořicí. Ochutnali jsme také cupcaky a další dezerty, které vyrábí fitness trenérka Simona Dvořáková.

„K Maně jsem se dostala asi před třemi lety, kdy jsem byla neustále v jednom kole. Veškerý svůj čas jsem věnovala škole, cvičení a trénování ve fitness. Navíc jsem se stala veganem. Protože mi příprava jídla zabírala hodně času, hledala jsem způsob, jak si rychle připravit jídlo na celý den. Mana pro mě byla skvělou volbou. Žádný hubnoucí koktejl slibující zázraky, ale plnohodnotné jídlo, které mi při takovém životním stylu dodá všechno, co moje tělo potřebuje. Vymýšlení receptů pro mě bylo dalším logickým krokem. Se svými nápady jsem se chtěla pochlubit a tak jsem kontaktovala Mojimanu a nakonec z toho vzešla krásná spolupráce,” říká Simona.

Úvodní slovo autora

„S manželkou jsme se před početím našeho dítěte rozhodli, že projdeme krátkým detoxem. Ne proto, že bychom do té doby žili nějaký wild life, ale řekli jsme si, že je to dobrý nápad. Bylo to pro nás obrovsky psychicky a fyzicky náročné. Já jsem v té době procházel psychickými výkyvy, že jsem poslední dny přemýšlel jen nad tím, co budu jíst. Nic jiného mě nezajímalo. Projel jsem všechny světové kuchyně, technologie jídla a všechno mě vedlo k tomu, abych vymyslel něco perfektního, co by bylo vyvážené, čisté a moje tělo to bylo schopné beze zbytku využít,“ vysvětlil všem přítomným zakladatel společnosti Jakub Krejčík.

První kroky byly složité. Samotný vývoj probíhal doslova v garáži. Postupem času se první verze Many vyráběly u Jakubova tchána na chalupě. Ještě před čtyřmi lety byla Mana startupem, který vyžadoval vstupní náklady okolo padesáti tisíc korun. Dnes vyváží do několika států Evropy, měsíčně dodá zákazníkům kolem tří set tisíc porcí práškové formy jídla a má ambice vstoupit na americký trh.

Kdo Manu zná, ví, že existuje ve formě prášku a drinku, který je určen k okamžité spotřebě. Co možná některé uživatele štvalo, byla u práškové verze nutnost míchat směs ještě s olejem, který byl k balení přidán ve speciální lahvičce. To všechno ale odpadá. Jakub nám totiž představil úplnou novinku letošního roku, a to verzi Mark 5, u které tento krok zcela zmizel. A jak se to podařilo? To nám Jakub názorně ukázal ve výrobní hale, kam nás vzal po prezentaci společně se svou manželkou Lenkou.

Speciální míchací přístroj

Protože chtěli v Maně zefektivnit výrobu, ale i samotnou přípravu jídla, a to také s ohledem na životní prostředí, bylo potřeba vyvinout takovou techniku míchání, která by umožňovala smíchat suché ingredience s olejem. „Jedna věc byla najít techniku míchání a druhá vymyslet, jak regulovat záhřev. Vše vznikalo na principu pokus – omyl, ale podařilo se to. Díky „High-speed cold mixing“ technologii jsme byli schopni sloučit všechny složky dohromady a zcela tak vymizela nutnost výroby olejových lahviček. Příprava našeho jídla je tak jednodušší a rychlejší a podařilo se nám zredukovat použití plastu až o 50 %, použití papíru o 20 % a výrazně snížit uhlíkovou stopu a spotřebovanou energii během výroby,“ vysvětlil Krejčík.

Suchou směs, která se skládá ze všech tělu prospěšných látek, jako jsou minerály, vitamíny, stopové prvky a další látky, mají ve výrobní hale nachystanou v obřích pytlích a druhou podstatnou složku výroby, kterou je zmíněný olej, zase v ohromných barelech. Pytle i barely odtamtud převáží do vedlejší místnosti, kde se dodržují přísná hygienická pravidla a ve které se obě složky mísí dohromady. To všechno dokáží díky zmíněnému speciálnímu přístroji, který vymysleli a vyrobili společně s českou firmou v České republice. Díky nové patentované technologii zvýší desetinásobně výrobní kapacitu a mohou tak do konce roku vstoupit na globální trh. V blízké době firma také plánuje rozšířit nabídku drinků o více chuťových variací.

Na to, jak výroba probíhá, se můžete podívat tady:

 






architektura auta basket bike cestování design fashion filmy fitness fotografie graffiti hry hudba knihy komiksy kosmetika lifestyle mma MY BODY MY HEROES MY LIFE MY SOUL osobnosti ostatní sporty pozvánky reporty rozhovory seriály skate sneakers snow soutěže technologie tetování výstavy water zdravě


Jóga-Trip - cestování a pobyty s jógou Surf-Trip - surf, jóga a aktivní dovolená Sea You House - surf&jóga ubytování na Srí Lance Banger - magazín rapu, streetu a urban kultury Yezede s.r.o. - eventová agentura Neverdie - vše, co musíš vědět oard - Designová balanční deska LV Print - tiskárna s třicetiletou tradicí Drip it – Vychutnejte si skvělou kávu kdekoli