Jak vyrobit domácí zmrzlinu: 5 jednoduchých receptů

Když udeří vedra, tak bychom zmrzlinu nejraději jedli od rána až do večera. Naštěstí můžeme, a to bez toho, aniž bychom vytáhli paty z domu. Přečtěte si, jak si vyrobit domácí zmrzlinu doma, je to jednoduché a rychlé.

Borůvková zmrzlina

Ingredience (cca 4 – 6 porcí)

  • 500g mražených borůvek
  • 380g zakysané smetany (2 kelímky)
  • 3 lžíce javorového sirupu

Postup

Ze zakysené smetany si dáme bokem půl kelímku a zbytek dáme na cca 2 hodiny zamrazit. Jakmile je smetana zmražená, dáme ji spolu s borůvkami do robota se sekacím nástavcem na led nebo do foodprocesoru, který je schopný sekat led.

Přidáme javorový sirup a vše mixujeme. Několikrát vypneme robot a stěrkou ze stěn setřeme hmotu. Postupně také přidáváme nezmrzlou zakysanou smetanu a mixujeme, dokud nevznikne hladký krém. Pokud se vám nepodaří rozmixovat všechny borůvky, vůbec to nevadí. Kousky borůvek jsou ve zmrzlině skvělé.

Zmrzlinu můžeme ihned podávat, případně ji můžeme přenést do nádoby vyložené pečícím papírem a ještě na cca 15 minut zamrazit.

Nedoporučuji tuto zmrzlinu znovu mrazit na delší dobu, protože by vznikly krystaly vody a zmrzlina už nebude tak hebká a krémová.

Recept z moncafeblog.blogspot.com.

Jogurtová zmrzlina

Ingredience

  • 750 gramů bílého studeného tučného smetanového jogurtu (10% tuku)
  • 200 gramů cukru (já použila tmavý, což poněkud snížilo bělost zmrzliny)
  • 3 velké bílky (cca 120 gramů)
  • citronovou šťávu

Postup

Připravte si vodní lázeň, navrch dejte misku a do do ní bílky a cukr. Voda nesmí zuřivě vřít, jen bublat, a vy se připravte na dlouhé míchání. Pozor, nešlehat, stačí zvolna mísit — cílem není vytvořit (zatím) sníh, spíš homogenní bílkovou — cukrovou pastu. Je třeba, aby výsledná směs měla 80 stupňů, mně to trvalo přes dvacet minut, než jsem se k tomu dohrabala. Jakmile je teplota bílkové směsi na osmdesátce, dejte ji do mísy robotu či šlehače a šlehejte intenzivních 10 — 15 minut na vysokou rychlost, dokud nevznikne pevný, lesklý sníh. Jakmile je ušleháno, přidejte lžíci jogurtu a zase chvíli šlehejte. A tak dále, dokud není celý jogurt vkomponován a z celé směsi nevyprchá teplo. Pak máte hotovo a dáte mrazit. Já ještě dolaďuju kyselost citronem či limetkou. Až na dlouhé míchání je to strašně jednoduchý recept.

Jogurtová zmrzlina si přímo říká o nějaký „swirl“. Já ho při prvním pokusu přidala z borůvek, respektive velmi řídké borůvkové zavařeniny, kterou si dáváme ráno do jogurtu. Fungovalo to skvěle. Rozvary a džemy ve zmrzlině, to je obecně úžasná věc. Nikdy nejsou tvrdé ani vodnaté a na mramorování jsou jedinečné. Používám nejradši řidší, dělané bez pomocí gelfixů a spol. a nepřeháním to pak se sladkostí zmrzliny, aby fungoval chuťový kontrast.

Recept z blog.trikopecky.cz.

Mátová zmrzlina

Ingredience

  • 80g krupicového cukru
  • 300ml mléka
  • hrst čerstvé máty peprné
  • 300ml smetany ke šlehání

Postup

Připravte si 80 gramů krupicového cukru, který s 300 ml mléka a hrstí máty rozmícháte na mírném žáru, tak aby směs neprošla varem, dokud se cukr nerozpustí. Pokud máte raději sladší zmrzlinu, můžete přidat cukru dle vaší chuti. Výsledek nechte vychladnout v ledničce, poté sceďte a přidejte 300 ml smetany ke šlehání. Pokud doma nemáte zmrzlinovač, směs rovnou nalijte do uzavíratelné nádoby a vložte do mrazničky.

Recept z zdravastreva.cz.

Meruňková zmrzlina

Ingredience

  • 300g mražených meruněk bez pecky
  • 150g chlazené kokosové smetany
  • 4 lžíce javorového sirupu
  • 30g pistácií

Postup

Meruňky jsme natrhali na zahradě, očistili a zbavili pecky. Poté jsme je dali zamrazit. Zmražené meruňky přendejte spolu s kokosovou smetanou a javorovým sirupem do mixéru a dobře rozmixujte. Máme rádi, když jsou ve zmrzlině cítit kousky ovoce, tak směs nemixujeme úplně dohladka. Pokud chcete docílit sametové konzistence, mixujte o něco déle.

Pistácie nasekejte na menší kousky a větší část z nich přimíchejte ke vzniklé zmrzlině a hned podávejte. K ozdobení použijte zbytek nasekaných pistácií a kvítky měsíčku lékařského.

Recept z kitchenstory.cz.

Třešňová jogurtová zmrzlina

Ingredience

  • 300g třešní
  • 300g bílého jogurtu
  • 200ml smetany ke šlehání
  • dle chuti med na přislazení

Postup

Opláchnuté třešně vypeckujeme, dvě třetiny nahrubo rozmixujeme, zbytek pokrájíme na malé kousky. Takto upravené třešně důkladně promícháme s jogurtem. Podle chuti přisladíme medem.

Poté lehce vmícháme ušlehanou smetanu. Nemusíme moc důkladně, je fajn, když jsou ve zmrzlině „šmouhy“. Již od začátku můžeme pracovat v nádobě, nejlépe plastové s víčkem, kterou pak dáme do mrazáku. Asi po třech hodinách mražení znovu lehce promícháme. Tento postup opakujeme ještě alespoň třikrát. Pokud vlastníte zmrzlinový strojek, postup je ještě o mnoho jednodušší, ale lze to i bez něho. Druhý den necháme zmrzlinu v pokojové teplotě trochu „povolit“ a podáváme.

Recept z mlsnakockablog.cz.

architektura auta basket bike cestování design fashion filmy fitness fotografie graffiti hry hudba knihy komiksy kosmetika lifestyle mma MY BODY MY HEROES MY LIFE MY SOUL osobnosti ostatní sporty pozvánky reporty rozhovory seriály skate sneakers snow soutěže technologie tetování výstavy water zdravě