Rap culture: Eazy E. Od prodeje drog až k vyprodání haly


Banger.cz vám přináší nový seriál Rap culture. V něm budeme představovat různé osobnosti ze světa rapu a hip hopu, u kterých si myslíme, že by bylo dobré o nich něco málo vědět. Pro první díl jsme vybrali rapera a člena skupiny NWA, který si říká Eazy E.

Deal

Eazy E se narodil v roce 1964 a jeho skutečné jméno bylo Eric Lynn Wright. Narodil se v chudém městě Compton kousek od Los Angeles. Vyrůstal s oběma rodiči a svou sestrou, ale bohužel také vyrůstal ve značné chudobě, jako tehdy většina obyvatelů z Comptonu. Jeho táta byl pošťák a máma byla něco jako školník v místní základní škole, oba dohromady toho moc nevydělali, takže měla celá rodina sotva na jídlo. Compton byl také velmi proslavený dvěma věcmi, a to vysokou kriminalitou a užíváním drog, což jak určitě sami uznáte, není moc dobré pro výchovu dětí.

Eric tyto dva faktory začal vnímat už na střední škole, kde moc dobře věděl, že i kdyby školu dostudoval, tak se stejně nebude mít nikdy dobře, nebo ne tak dobře, jak si on sám představoval. Také si začínal všímat, že na vysoké noze z Comptonu si žije jen jeden druh lidí – drogový dealeři.

Eazy se tedy v šestnácti letech stal dealerem trávy a cracku, ale zároveň také jejich uživatelem. Ericovi byznys šel, začal vydělávat skutečně velké peníze, které si obyčejný člověk z Comptonu nevydělal ani za několik let. Zároveň se také stal členem nechvalně proslulého gangu Crips, kde také získal svůj pseudonym Eazy E, což mělo vyjadřovat, jak se snadno a rychle dostane k velkým penězům. Eric tehdy netušil, že se z něj stane jeden z nejslavnějších rapperů všech dob.

Vznik legendy

V tehdejší době americká vláda striktně bojovala proti drogovým dealerům a drogám jako takovým, takže nebyly neobvyklé různé zátahy a akce proti prodejcům drog. Eazy pomalu ale jistě tušil, že prodej drog začíná být více a více rizikový. Zhruba ve stejnou dobu mu jeho kámoš Dr. Dre nabídl, aby investoval do hudby a začal s hudbou.

Eazy v tom viděl peníze, tak návrh přijal. Jejich nahrávací společnost nesla název Ruthless Records. Později se k Dr. Dremu a Eazymu přidali další talentovaní rappeři jako Ice Cube, Arabian Prince a MC Ren a později ještě producent DJ Yella. Všichni zmiňovaní založili skupinu N.W.A (Niggaz Wit Attitudes), která navždycky změnila dějiny hip hopu. Jako skupina měli i manažera, kterým byl Jerry Heller (jméno si zapamatujte, bude hrát ještě hodně důležitou roli).

Šla po nich FBI

V roce 1987 vydali jako skupina první společné debutové album N.W.A and the Posse, kde ukázali, že to myslí skutečně vážně. Album mělo celkem úspěch, ale skutečný úspěch přinesl rok 1988. V tomhle roce totiž vydali desku Straight Outta Compton, kultovní album, díky kterému se každý v Americe dozvěděl, co je N.W.A. Alba se prodalo během pár týdnů hned několik milionů kusů a výrazně ovlivnilo tvorbu pozdějších rapperů. Album bylo velmi oblíbené, což ovšem začalo štvát i americkou vládu, jelikož se na desce vyskytoval hit F*ck Tha Police, který byl vyjádřením odporu a nenávisti vůči policejním složkám. N.W.A dokonce vyšetřovala FBI, která skupinu několikrát napomínala a dokonce zatýkala za hraní tohoto tracku na koncertech, ovšem jejich sláva díky tomuto ještě více vzrostla.

V roce vydává Eazy album Eazy-Duz-It, které bylo také velmi úspěšné, hned první týden se ho prodalo milion kusů. Eric dokázal, že i jako sólový hráč dokáže posunout hranice.

Rozpad skupiny a čistá nenávist

V roce 1989 ze skupiny bohužel odchází Ice Cube kvůli neshodám s manažerem Jerry Hellerem, který podle Cubea všechny členy podváděl a nevyplácel, jak měl. Skupina tedy pokračovala bez něj a vydala ještě dvě alba, a to 100 Miles and Runnin‘ a Niggaz4Life, která taktéž sklidila velký úspěch.

Nicméně se skupina v roce 1991 rozpadla, a to kvůli sporům, které členi měli už od doby, co odešel Ice Cube. Následovala spousta obvinění, žalob a soudních řízení převážně mezi Eazym a Drem, dva největší přátelé stáli v soudních řízení proti sobě, každý na opačné straně. Eazy a Dre na sebe navzájem nahráli několik ostrých disstracků, v některých dokonce Eazy popisoval vraždu Dreho.

Sporů bylo mezi nimi jednoduše víc než dost a nutno podotknout, že se Eazy z rozpadu N.W.A nikdy pořádně psychicky nedostal, ale i přesto v roce 1992 vydal úspěšné album 5150 Home For Tha Sick, kterého se prodalo přes milion kusů. V roce 1993 vydal další album It’s On (Dr. Dre) 187um Killa, které opět dostálo velkých úspěchů a samozřejmě nechybělo plno nenávistných slok na Dreho adresu.

Smrt si nevybírá

V letech 1994 až 1995 Eazy nic nevydal, pouze občas koncertoval se svým posledním albem a založil vlastní rádio show. Později v roce 1995 začal mít problémy s dýcháním a podezření na astma. Výsledky byly ale mnohem závažnější. Ericovi byl diagnostikován AIDS, prý to měl ze sexu s prostitutkami a drogovému životu.

Eazy E umřel 26. března roku 1995 ve věku 31 let. Svět přišel o jednoho z největších a nejkontroverznějších rapperů všech dob. Jeho smrt byla obklopena hned několika konspiračními teoriemi, například, že za smrt může Dr. Dre anebo že Eazy spáchal sebevraždu, nicméně tyto teorie se nikdy nepotvrdily.

Eazy ve filmu

V roce 2015 se rozhodl režisér F. Gary Gray natočit film o celém seskupení N.W.A, který nese název Straight Outta Compton. Film je velmi detailně propracovaný a z velké části popisuje i Eazyho život.






architektura auta basket bike cestování design fashion filmy fitness fotografie graffiti hry hudba knihy komiksy kosmetika lifestyle mma MY BODY MY HEROES MY LIFE MY SOUL osobnosti ostatní sporty pozvánky reporty rozhovory seriály skate sneakers snow soutěže technologie tetování výstavy water zdravě


Jóga-Trip - cestování a pobyty s jógou Surf-Trip - surf, jóga a aktivní dovolená Sea You House - surf&jóga ubytování na Srí Lance Banger - magazín rapu, streetu a urban kultury Yezede s.r.o. - eventová agentura Neverdie - vše, co musíš vědět oard - Designová balanční deska LV Print - tiskárna s třicetiletou tradicí Drip it – Vychutnejte si skvělou kávu kdekoli