
Omáčky s kapkou irské whiskey, které vznikly pod rukama šéfkuchaře Martina Rákosníka v berounské proslavené restauraci Blackdog, vás přenesou do světa poctivého texaského BBQ. Stačí mít ty správné ingredience a projít čtyřmi jednoduchými kroky – a během chvíle vykouzlíte omáčku, která promění obyčejné grilování v událost léta. Chuť, která udělá z každého domácího kuchaře nečekaného mistra grilu.
Léto, přátelé, vůně kouře a masa… a něco navíc. Grilovací sezóna v Česku jede na plné obrátky a s ní roste i chuť zkoušet nové chutě a postupy inspirované autentickým americkým BBQ. Právě v srdci Berouna najdete podnik, který se tímto směrem vydal už dávno – legendární restauraci Blackdog, která se z malého bistra vypracovala v respektované místo pro všechny gurmány a fanoušky dobrého jídla. Dnes tu kromě vyhlášených burgerů hraje důležitou roli poctivé uzení masa ve stylu Texas BBQ, inspirované ikonou žánru Aaronem Franklinem, jehož filozofie se pro Blackdog stala kulinářským kompasem.
Pod vedením šéfkuchaře Martina Rákosníka tu vznikají nejen pomalu tažené masové speciality, ale i vlastní receptury omáček, které dávají BBQ ještě hlubší chuťový rozměr. Důkazem jsou dvě originální BBQ omáčky, v nichž se snoubí sladkost, kouř i špetka ostrosti s charakterem irské whiskey – Tullamore D.E.W. Original a Tullamore D.E.W. Honey Sauce.„BBQ omáčky nejsou jen doplněk masa, jsou jeho duší. S kapkou whiskey, dostávají nové aroma a hloubku, kterou ocení každý, kdo má rád opravdové grilování. Připravit je doma zvládne opravdu každý – stačí kvalitní ingredience a trocha trpělivosti.“ řekl šéfkuchař Martin Rákosník.
Ať už plánujete víkendové grilování s přáteli, nebo hledáte inspiraci pro domácí kulinářské výzvy, nechte se vést kombinací české poctivosti, americké BBQ tradice a irského ducha. Protože dobré jídlo lidi spojuje – a s kapkou whiskey chutná ještě líp. Omáčky vám v lednici v uzavřené sklenici vydrží dva týdny. Pokud je zavaříte a správně uchováte, vydrží i déle.
BBQ Tullamore D.E.W. Original Sauce
Množství: cca 500 g hotové omáčky
Ingredience:
- 80 ml Tullamore D.E.W.
- 150 g kečup
- 45 ml jablečný ocet
- 90 g med
- 90 g třtinový cukr
- 120 ml worcesterová omáčka
- 6 g granulovaná cibule
- 6 g granulovaný česnek
- 15 g chili omáčka (např. Sriracha)
- sůl a pepř – špetka dle chuti
Postup:
- Všechny ingredience dejte do hrnce a dobře promíchejte.
- Přiveďte k varu, poté snižte plamen a nechte mírně probublávat asi 10 minut.
- Pro intenzivnější whiskey chuť přidejte na závěr ještě 1 panáka Tullamore D.E.W. (cca 20–30 ml) a krátce promíchejte.
- Nechte omáčku zchladnout a přelijte do čisté sklenice nebo láhve.
BBQ Tullamore D.E.W. Honey Sauce
Množství: cca 500 g hotové omáčky
Ingredience:
- 240 g kečup
- 80 ml Tullamore D.E.W. Honey
- 60 ml javorový sirup
- 60 ml čerstvá pomerančová šťáva
- 60 ml jablečný ocet
- 30 g rajčatový protlak (koncentrovaný)
- 30 ml worcesterová omáčka
- 12 g dijonská hořčice
- 5 g granulovaná cibule
- 5 g granulovaný česnek
- 5 g mletá uzená paprika
- sůl a pepř – špetka dle chuti
Postup:
- Smíchejte všechny ingredience ve středně velkém hrnci.
- Za stálého míchání přiveďte k varu, poté stáhněte teplotu a vařte na mírném ohni cca 10 minut.
- Nechte vychladnout a přelijte do čisté nádoby k uskladnění.