Oslavte Den dětí zdravou sladkou vlastnoručně vyrobenou dobrotou


Úterý 1. června bude patřit všem dětem. První červnový den se totiž v zemích po celém světě každoročně slaví Mezinárodní den dětí. Ať už máte doma batole, školáka nebo puberťáka, nezapomeňte mu popřát a zpříjemnit tento významný den drobnou radostí. Není žádným tajemstvím, že většina (nejen) dětí moc ráda mlsá. Chcete-li jim dopřát nějakou speciální vlastnoručně vyrobenou lahůdku a zároveň myslet na zdraví vašeho potomka i naší planety, nechte se inspirovat recepty od České veganské společnosti.

Čokoládová pomazánka z arašídů

Suroviny: 500 g arašídů, 200 g kvalitní hořké čokolády, lžíce řepkového oleje, lžíce kokosového cukru, špetka soli

Postup: Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Arašídy vložíme do výkonného mixéru a začneme mixovat, dokud nezískáme krémovou konzistenci arašídového másla. Můžeme si pomoci lžící řepkového oleje. Přidáme rozpuštěnou čokoládu, špetku soli a dosladíme kokosovým cukrem, dobře promixujeme. Podáváme např. na toastu s banánem nebo přidáme do ovesné kaše apod.

Zdravá banánová zmrzlina nicecream

Suroviny: 4 mražené banány, 100 ml kokosové smetany, 2 lžíce arašídového másla, trocha vanilkové pasty

Postup: Všechny suroviny rozmixujeme ve výkonném mixéru. Okamžitě podáváme.

Kynuté skořicové rolky

Suroviny

Těsto: 400 g hladké mouky (část můžeme nahradit celozrnnou či špaldovou), 250 ml rostlinného mléka, 45 g rostlinného másla, ½ kostky droždí , 2 lžíce cukru, špetka soli

Náplň: 50 g rostlinného másla, 100 g cukru, 40 g nasekaných vlašských ořechů, 1 lžíce skořice

Postup: Nejdříve si v misce rozdrobíme droždí, přidáme přibližně 100 ml vlažného rostlinného mléka, lžíci cukru a promícháme. Posypeme lžičkou mouky a necháme vzejít kvásek. Do větší mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, sůl, rozpuštěné rostlinné máslo a kvásek a vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě kynout přibližně jednu hodinu. Z rozpuštěného rostlinného másla, cukru, ořechů a skořice připravíme náplň. Na pomoučené pracovní desce vyválíme z vykynutého těsta obdélník, který rovnoměrně potřeme náplní. Těsto zatočíme a nakrájíme na 10 až 12 šneků, které dáme do formy vystlané pečícím papírem. Necháme ještě 15 minut kynout pod utěrkou a vložíme do trouby rozehřáté na 180 °C. Před pečením můžeme rolky potřít rozpuštěným rostlinným margarínem. Pečeme asi 25 minut, až rolky zezlátnou. Vystydlé rolky můžeme polít polevou z moučkového cukru a rostlinného mléka.

Ovesné sušenky s čokoládou

Suroviny: 2 a ½ hrnku ovesných vloček, 1 a ½ hrnku polohrubé mouky,  ⅓ hrnku rostlinného mléka, 1 hrnek čokoládových pecek, 1 lžíce mletého lněného semínka smíchaná ve 3 lžících vody, ¾ hrnku rostlinného másla, ¾ hrnku cukru, 1 lžička skořice, ½ lžičky jedlé sody, špetka soli

Postup: V míse vyšleháme cukr s rostlinným máslem a vmícháme mléko a směs lněného semínka s vodou. Přidáme ostatní ingredience a vypracujeme těsto, z kterého vyskládáme sušenky na plech vystlaný pečícím papírem. Pečeme přibližně 12 minut na 180 °C.

Palačinkový dort s jahodami a kešu krémem

Palačinky: 600 ml rostlinného mléka (např. sójové nebo ovesné), 250 g hladké pšeničné mouky (část můžeme nahradit špaldovou), 1 lžíce vanilkového cukru, špetka soli, olej na smažení

Náplň: 200 g kešu ořechů namočených přes noc, 500 g sójového jogurtu (můžete použít natural nebo vanilkový), 130 g moučkového cukru, 90 g kokosového oleje, šťáva z jednoho citronu, oblíbená marmeláda, čerstvé jahody

Postup: Rostlinné mléko vyšleháme s moukou, cukrem a špetkou soli a na rozpálené pánvi potřené olejem smažíme tenké palačinky. Pro přípravu krému přecedíme kešu ořechy a rozmixujeme je s jogurtem, cukrem, kokosovým olejem a citronovou šťávou na hladký krém. V případě potřeby ochutíme citronovou šťávou či cukrem. Krém necháme 2–3 hodiny odpočinout v lednici. Na hotové palačinky dáváme jemnou vrstvou marmelády, krém a nakrájené jahody a vyskládáme dort. Ozdobíme čerstvým ovocem či šlehačkou z kokosového mléka.

Tortillové šneky

Suroviny: 6 tortill, 1 hrnek vařené cizrny, 1⁄2 hrnku rostlinné majonézy, 1 jarní nadrobno nakrájená cibulka, 1 lžička černé vulkanické soli, 2 lžíce lahůdkové droždí, 1 mrkev, 1 okurka nakrájená na plátky, oblíbená listová zelenina, 100 g uzeného tempehu nakrájeného na tenké plátky

Postup: Nejdříve si připravíme pomazánku. Cizrnu rozmačkáme vidličkou a smícháme s cibulkou, majonézou, hořčicí, lahůdkovým droždím a černou solí. Dochutíme solí a pepřem. Plátky uzeného tempehu si opečeme na pánvi s trochou oleje. Na tortilly namažeme pomazánku, položíme nakrájenou okurku, mrkev, listovou zeleninu a uzený tempeh. Tortily pevně srolujeme a nakrájíme na šneky.

foto: Česká veganská společnost






architektura auta basket bike cestování design fashion filmy fitness fotografie graffiti hry hudba knihy komiksy kosmetika lifestyle mma MY BODY MY HEROES MY LIFE MY SOUL osobnosti ostatní sporty pozvánky reporty rozhovory seriály skate sneakers snow soutěže technologie tetování výstavy water zdravě


Jóga-Trip - cestování a pobyty s jógou Surf-Trip - surf, jóga a aktivní dovolená Sea You House - surf&jóga ubytování na Srí Lance Banger - magazín rapu, streetu a urban kultury Yezede s.r.o. - eventová agentura Neverdie - vše, co musíš vědět oard - Designová balanční deska LV Print - tiskárna s třicetiletou tradicí Drip it – Vychutnejte si skvělou kávu kdekoli