E-book Veggie Inspirace: Luštěniny stáhnete zdarma na webu České veganské společnosti


Luštěniny, dlouho opomíjená složka jídelníčku či jídlo chudých, jsou v současnosti považovány za trend nejen v rostlinné kuchyni a čím dál více lidí si uvědomuje řadu benefitů, které jejich pravidelné zařazení do jídelníčku přináší. Luštěniny nejsou jen kvalitním zdrojem rostlinných bílkovin, ale obsahují také mnoho minerálů a vitamínů jako je železo, zinek, vápník či vitamíny skupiny B. Také se pyšní vysokým obsahem zdraví prospěšné vlákniny a jejich konzumace je spojena s dlouhověkostí.

Pokud se je i vy chystáte zařadit častěji do svého jídelníčku, inspirujte se při vaření tipy v novém e-booku, který vydala Česká veganská společnost ve spolupráci s firmou Bonduelle. „Dobře víme, že příroda je naše budoucnost a proto jsme přesvědčeni, že zajištění potravy pro 9 miliard lidí po celém světě je možné jen díky luštěninám, zelenině a ovoci, které budou pěstované způsobem šetrným vůči přírodě. Našim cílem je inspirovat lidi k přechodu k rostlinné stravě a tím přispět ke zdravému životnímu stylu lidí a zdraví naší planety,” sděluje Ľudmila Tóthová, Junior brand manažerka Bonduelle.

E-book obsahuje mimo jiné mnoho lahodných receptů, některé z nich pro vás připravila známá blogerka a influencerka Maruška Veg. U Marušky doma jsou luštěniny na denním pořádku a střídají všechny druhy. „Každá luštěnina vyniká něčím jiným a podle toho ji také používám. Například červenou čočku ráda přidávám do polévek nebo omáček. Z fazolí peču brownies nebo je máme rádi jen tak v rajčatové omáčce. Nejoblíbenější a nejčastější je u nás cizrna, protože se hodí snad ke všemu. Máme moc rádi cizrnu na paprice, hummus nebo pečenou cizrnu, kterou si pak dáváme na salát. Mým nejnovějším oblíbeným receptem z cizrny je salát, ve kterém je i cibulka, řapíkatý celer, veganská majonéza a spousta dalších dobrot. Recept na něj najdete právě v tomto e-booku,” dodává Maruška.

E-book Veggie Inspirace: Luštěniny stáhnete zcela zdarma

Pokud máte strach z nadýmání, stačí luštěniny přes noc namočit do vody, dobře propláchnout a vařit v nové vodě doměkka. V případě, že používáte luštěniny z plechovky, je důkladné propláchnutí rovněž důležité. Proti nadýmání pomáhají i bylinky – saturejka, tymián, majoránka či bobkový list. Fazole či cizrnu si můžeme uvařit ve větším množství a část dát do mrazáku, abyste je měli vždy po ruce. V e-booku najdete spoustu dalších užitečných tipů a celou řadu zajímavých receptů. Zdarma jej stáhnete na www.veganskaspolecnost.cz/ebook/lusteniny/.

Pokud se chcete dozvědět více praktických tipů i zajímavostí o luštěninách, nezapomeňte se také zaregistrovat na webinář Dlouhověkost na talíři aneb bohatství ukryté v luštěninách, který zdarma proběhne ve čtvrtek 6. 5. od 18:00.

Ukázka receptů z e-booku:

Snídaňové cizrnové koláčky (6 porcí, 50 minut)

Suroviny

1 a ¾ hrnku cizrnové mouky

¼ hrnku lahůdkového droždí

1 hrnek mraženého hrášku

1 červená paprika nakrájená na kostičky

⅓ hrnku jarní cibulky nakrájené na kolečka

2 hrnky čerstvého špenátu

2 hrnky vody

1 lžička kypřícího prášku

½ lžičky sušeného oregana

½ lžičky sušeného tymiánu

1 lžička soli

olej

Postup

Troubu si rozehřejeme na 180 °C. V míse smícháme cizrnovou mouku, kypřící prášek, lahůdkové droždí, sůl a bylinky. Přidáme vodu a zeleninu a důkladně promícháme. Plech na muffiny potřeme olejem a připravené těsto do něj rovnoměrně rozdělíme. Pečeme přibližně 35 minut, necháme vychladnout a opatrně vyndaváme. Podáváme s čerstvou zeleninou.

Pikantní polévka z černých fazolí (6 porcí, 40 minut)

Suroviny

2 hrnky uvařených černých fazolí

750 ml zeleninového vývaru

1 menší cibule nakrájená na kostičky

1 červená paprika nakrájená na kostky

1 středně velká mrkev nakrájená na kostky

2 stonky řapíkatého celeru

3 lžíce rajčatového pyré

3 stroužky rozmačkaného česneku

1–2 jalapeño papričky

2 bobkové listy

1 lžička mleté sladké papriky

2 lžičky římského kmínu

špetka kurkumy

1 a ½ lžičky soli

2 lžíce olivového oleje

čerstvý koriandr

Postup

V hrnci rozehřejeme olivový olej, na kterém orestujeme cibuli. Přidáme papriku, mrkev, řapíkatý celer, jalapeño a zvolna restujeme několik minut. Vmícháme česnek, rajčatové pyré, bobkový list, mletou sladkou papriku, římský kmín, kurkumu a minutu povaříme. Přilijeme vývar a uvařené fazole a zvolna vaříme dalších 20 minut. Poté dáme stranou přibližně třetinu polévky, rozmixujeme ji a poté vmícháme zpátky do polévky. V případě potřeby dochutíme solí. Podáváme s čerstvým koriandrem, jalapeños či lžící rostlinné zakysané smetany.

Čočkové kuličky s gravy omáčkou (5 porcí, 55 minut)

Čočkové kuličky

Suroviny

1 balení čočky Bonduelle

¾ hrnku jemných ovesných vloček

1 středně velká cibule nakrájená na drobné kostičky

2 lžíce rajčatového protlaku

3 stroužky rozmačkaného česneku

1 lžíce kvalitní sójové omáčky

2 lžíce lahůdkového droždí

hrst namletých vlašských ořechů

¾ lžičky sušeného oregana

½ lžičky sušeného tymiánu

½ lžičky uzené papriky

chilli dle chuti

½ lžičky soli

pepř

2 lžíce oleje                           

Gravy omáčka

2 a ½ hrnku kvalitního zeleninového vývaru

250 g hnědých žampionů

1 menší cibule

2 stroužky česneku

3 lžíce kukuřičného škrobu

1 lžíce oleje

4 lžíce rostlinné smetany

čerstvý tymián

sůl, pepř

Postup

Troubu rozehřejeme na 190 °C. Na rozehřáté pánvi s olejem necháme zesklovatět nakrájenou cibuli. Přidáme rozmačkaný česnek a stáhneme z plotny. Ovesné vločky dáme do mixéru a rozmixujeme, přidáme propláchnutou a scezenou čočku, cibuli s česnekem, rajčatový protlak, sójovou omáčku, lahůdkové droždí, ořechy, pepř, sůl, uzenou papriku a bylinky. Rozmixujeme tak, abychom zachovali texturu a dle potřeby dochutíme. Na plech položíme pečící papír a vytvoříme kuličky, které zlehka potřeme olejem. Pečeme přibližně 25 minut a v půlce pečení kuličky otočíme.

Pro přípravu gravy omáčky na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme nakrájené houby a opékáme. Osolíme, opepříme, přidáme tymián, podlijeme vývarem a povaříme. Do požadované konzistence zahustíme kukuřičným škrobem. Hotovou omáčku rozmixujeme dohladka a propasírujeme. Můžeme zjemnit rostlinnou smetanou. Podáváme s bramborovou kaší, šťouchaným či pečeným bramborem.

foto: Česká veganská společnost






architektura auta basket bike cestování design fashion filmy fitness fotografie graffiti hry hudba knihy komiksy kosmetika lifestyle mma MY BODY MY HEROES MY LIFE MY SOUL osobnosti ostatní sporty pozvánky reporty rozhovory seriály skate sneakers snow soutěže technologie tetování výstavy water zdravě


Jóga-Trip - cestování a pobyty s jógou Surf-Trip - surf, jóga a aktivní dovolená Sea You House - surf&jóga ubytování na Srí Lance Banger - magazín rapu, streetu a urban kultury Yezede s.r.o. - eventová agentura Neverdie - vše, co musíš vědět LV Print - tiskárna s třicetiletou tradicí