Dejte šanci alternativám vajec


Ptačí chřipka je momentálně pomalu stejně probíraným tématem jako prezidentské volby. V posledních týdnech ve velkém decimuje chovy drůbeže napříč Českem. Tato situace mimo jiné ukazuje na velký problém živočišného průmyslu a rizika spojená s intenzivními chovy slepic ve vaječném průmyslu. Díky tomu se nyní rostlinné alternativy vajec výrazněji nabízí jako odpověď, která bude nejen šetrná ke zvířatům, ale také k naší planetě. Jak se vejce dají jednoduše nahradit ve studené i teplé kuchyni poradí odbornice z ProVeg Česko.

Kuřata a slepice patří k nejintenzivněji chovaným zvířatům, přičemž konzumace vajec má na jejich blahobyt také velmi významný vliv. Kuřata musí podstoupit nespočet bolestivých procedur, aby se přizpůsobila nepřirozeným podmínkám, ve kterých jsou chována. „Živočišný průmysl je nejen krutý ke zvířatům a nešetrný k životnímu prostředí, navíc ale čelí dalším problémům, jako je neefektivita získávání kalorií a bílkovin a také problematika pandemií, jíž jsme svědky i nyní,” uvádí Eva Hemmerová, komunikační manažerka ProVeg Česko.

Rostlinné alternativy vajec oproti tomu s takovými problémy spojeny nejsou. Vejce se ve většině receptů dá nahradit jednoduchými a levnými způsoby, jako jsou lněná semínka, hrachová mouka nebo banán. Vaječná jídla lze velmi chutně připravit například z tofu (tofu míchaná “vajíčka”) nebo cizrnové mouky (cizrnová “omeleta”) a na český trh navíc také v minulém roce dorazila alternativa vajec vEGGie od Garden Gourmet.

Foto: ProVeg Česko

„Jsme hrdí, že můžeme našim spotřebitelům v Česku představit další úžasnou rostlinnou novinku. S uvedením VEGGie pokračujeme v rozšiřování nabídky Garden Gourmet, která poskytuje bezpočet možností pro každodenní vaření, ať už jde o snídani, oběd nebo večeři s přáteli nebo rodinou,“ říká Emine Mamarasulovova, manažerka značky Garden Gourmet společnosti Nestlé.

Jak nahradit vejce ve většině receptů?

  • Vejce jako pojivo je jednou z nejběžnějších funkcí vajec, a to zejména v různých dezertech, ale také ve slaných plackách, karbanátcích či kuličkách. Místo vejce lze použít například “lněné vejce”. Jde o jednoduché, levné a chuťově neutrální řešení, vhodné pro sladké i slané pokrmy. Stačí namletá lněná semínka namočit do vlažné vody a nechat přibližně 15 minut odstát. 1 vejce nahradíte 1 lžící namletých lněných semínek smíchaných se 3 lžícemi vody. Podobně fungují také chia semínka nebo vláknina psyllium, která obzvlášť dobře funguje, pokud potřebujete zpevnit různé placky a karbanátky. V pečených moučnících, jako jsou bábovky a buchty, zase dobře jako náhrada vejce funguje rozmačkaný zralý banán, 3 lžičky arašídového másla, lžíce jablečného pyré nebo 2 lžíce rostlinného jogurtu (každý ze zmíněných příkladů plně nahradí jedno vejce).
  • Vejce jako kypřidlo pro více nadýchané těsto na dorty, koláče nebo lívance nahradíte přidáním kypřícího prášku s jedlou sodou do suchých ingrediencí. Do mokré části zase přidáním lžičky jablečného octa nebo citronové šťávy.
  • Chuti vajec zase skvěle docílíte kombinací lahůdkového sušeného droždí a černé soli. Lahůdkové droždí je neaktivní, chleba z něj upéct nelze, ale díky své umami chuti se používá k dochucování, dodává lahodnou plnou chuť. Černá sůl kala namak obsahuje vyšší množství síry a jídlům dodává velmi typickou vaječnou chuť a vůni. Přidat ji můžete do rostlinné majonézy, pomazánek či míchaných tofu vajíček. Pro žlutou barvu přidejte kurkumu.
  • Známou alternativou k vaječným bílkům je tzv. aquafaba, což je nálev z vařené cizrny (např. z plechovky). Z něj se dá vyšlehat sníh vhodný do dezertů či pro výrobu sněhových pusinek. Nálev z plechovky s cizrnou slijete přes síto a vyšleháte šlehačem do tuhé konzistence (to trvá přibližně 10-15 minut). Podle toho, zda chcete sníh sladký nebo slaný, přidáte špetku soli, anebo moučkový cukr, a znovu prošleháte. Pro náhradu jednoho vejce stačí tři lžíce aquafaby. Ještě lépe funguje bramborový protein, který je však hůře dostupný.
  • Vejce v trojobalu velmi snadno nahradíte hraškou nebo hrachovou moukou rozmíchanou s kořením v troše vody nebo rostlinného mléka. Na jeden díl mouky budete potřebovat dva díly vody.

Foto: ProVeg Česko

Míchaná tofíčka (2 porce)

Suroviny
1 menší cibule nebo jarní cibulka
1 balení tofu natural
2 lžíce lahůdkového droždí
hrst nakrájených žampionů
hrst nakrájené červené papriky
1 lžička černé soli
1⁄2 lžičky kurkumy
rostlinné mléko nebo smetana na zjemnění
sůl, pepř
olej
pažitka

Postup
V míse rozmačkáme tofu a smícháme ho s kurkumou a lahůdkovým droždím. Poté na oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli a žampiony, přidáme tofu a krátce prohřejeme. Na konci přidáme černou i obyčejnou sůl, pepř a pažitku. Na závěr přidáme nakrájenou červenou papriku. Tofíčka můžeme zjemnit rostlinným mlékem či smetanou nebo použít hedvábné tofu. Podáváme s čerstvým pečivem.

Tip: K tomuto receptu se skvěle hodí tempehová “slanina”. Na pánvičce z obou stran opečeme na plátky nakrájený a osolený uzený tempeh.

Foto: ProVeg Česko

Cizrnová omeleta (2 porce)

Suroviny
½ hrnku cizrnové mouky
⅔ hrnku vody
2 lžíce lahůdkového droždí
½ lžičky soli (+ špetka černé soli pro vajíčkovou chuť)
½ hrnku zeleniny (např. žampiony, paprika, hrášek)
pepř, kurkuma
olej

Postup
V míse připravíme těsto z cizrnové mouky, vody, soli, lahůdkového droždí, kurkumy a pepře. Zeleninu krátce orestujeme na pánvi s trochou oleje a poté přimícháme do těsta. Polovinu směsi dáme na pánev a opékáme z obou stran přibližně 4 minuty na mírném plameni. Podáváme s čerstvým zeleninovým salátem.

Foto: ProVeg Česko

Snídaňové koláčky z cizrnové mouky (12 koláčků)

Suroviny
1 a ¾ hrnku cizrnové mouky
¼ hrnku lahůdkového droždí
1 hrnek mraženého hrášku
1 červená paprika nakrájená na kostičky
⅓ hrnku jarní cibulky nakrájené na kolečka
2 hrnky čerstvého špenátu
2 hrnky vody
1 lžička kypřícího prášku
½ lžičky sušeného oregana
½ lžičky sušeného tymiánu
1 lžička soli
olej

Postup
Troubu si rozehřejeme na 180 °C. V míse smícháme cizrnovou mouku, kypřící prášek, lahůdkové droždí, sůl a bylinky. Přidáme vodu a zeleninu a důkladně promícháme. Plech na muffiny potřeme olejem a připravené těsto do něj rovnoměrně rozdělíme. Pečeme přibližně 35 minut, necháme vychladnout a opatrně vyndaváme. Podáváme s čerstvou zeleninou.






architektura auta basket bike cestování design fashion filmy fitness fotografie graffiti hry hudba knihy komiksy kosmetika lifestyle mma MY BODY MY HEROES MY LIFE MY SOUL osobnosti ostatní sporty pozvánky reporty rozhovory seriály skate sneakers snow soutěže technologie tetování výstavy water zdravě


Jóga-Trip - cestování a pobyty s jógou Surf-Trip - surf, jóga a aktivní dovolená Sea You House - surf&jóga ubytování na Srí Lance Banger - magazín rapu, streetu a urban kultury Yezede s.r.o. - eventová agentura Neverdie - vše, co musíš vědět oard - Designová balanční deska LV Print - tiskárna s třicetiletou tradicí Drip it – Vychutnejte si skvělou kávu kdekoli