Co dělat s přebytkem vajec? Sedmero receptů napoví


Velikonoce už jsou minulostí a mnoho z nás teď řeší, co dělat s přebytkem vykoledovaných či vlastnoručně nazdobených uvařených vajíček. Inspiraci přináší autorky Velké svačinkové a Velké obědové bichle, které daly dohromady sedm receptů, se kterými si do sytosti užijete vaječné hody. Těšit se můžete nejen na tradiční vaječné záležitosti, ale také na saláty a pomazánky které vás budou bavit.

Vaječná tlačenka

Klasika klasik, která je naprosto lahodná a její přípravou se jednoduše zbavíte většího množství vajec.

Na vaječnou tlačenku budete potřebovat:

  • 6 vařených vajec
  • 2 vrchovaté lžíce majonézy
  • 1 sklenice zeleninové směsi Moravanka
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
  • 100 g šunky
  • 150 ml vody
  • 1 balíček želatiny na vaječnou tlačenku

Vajíčka nakrájejte na kostky a stejně tak udělejte i s celou zeleninou ze směsi Moravanka a se šunkou. Nálev nevylévejte, použijete ho do želatiny. Želatinový prášek zalijte horkou vodou (150 ml stačí) a pořádně promíchejte, aby se dobře rozmíchala. Přidejte ke směsi nálev z Moravanky a pečlivě promíchejte. Tuto směs pak promíchejte s vejci a pokrájenou zeleninou a šunkou. Přidejte majonézu, opepřete a popřípadě i dosolte. Přelijte do vhodné nádoby (srnčí hřbet např.) a nechte v lednici ztuhnout.

Foto: vicnezkucharka.cz

Tradiční vajíčková pomazánka

Jemná lahodná chuť pomazánky a opět velké potěšení z toho, že se zbavíte pár vajíček.

Na její přípravu budete potřebovat:

(na 4 porce)

  • 3 vařená vejce M
  • 60 g pomazánkového másla
  • 1⁄4 cibule (15 g)
  • 1 stroužek česneku (5 g)
  • 1 špetka soli (3 g)
  • 1 špetka pepře (1 g)
  • 1 lžíce pažitky (10 g)

Vajíčka si oloupejte a buď je nastrouhejte na struhadle nebo jen rozmačketeje vidličkou. Přidejte k nim pomazánkové máslo, na jemno nakrájenou cibulku, se solí utřený stroužek česneku a podle chuti dosolte. Pomazánce vždy sluší něco zeleného a zrovna k vajíčkům krásně pasuje pažitka, takže jí také trošku přidejte. A je hotovo.

Foto: vicnezkucharka.cz

Vajíčkovo-řepná pomazánka

(na 4 porce)

  • 100 g lučiny
  • 50 g nakládané červené řepy
  • 2 vařená vejce
  • 1 lžička hořčice (8 g)
  • 1 špetka soli (3 g)
  • pepř (1 g)
  • pažitka na dozdobení (10 g)

Vajíčka si nakrájejte na kostky. Do mísy dejte lučinu a na jemno nastrouhanou řepu. Ochuťte troškou hořčice, solí a pepřem a pokud máte čerstvé bylinky, přidejte jich vrchovatou lžíci. Skvěle se hodí například pažitka nebo bazalka.

Foto: vicnezkucharka.cz

Salát z rajčátek a vajec

Chcete-li něco osvěžujícího a vaječně netradičního, vyzkoušejte tento jednoduchý salát.

(na 4 porce)

  • 3 vařená vejce
  • 300 g cherry rajčátek
  • 120 g sýra cottage
  • 1 oranžová paprika (130 g)
  • 1 lžíce olivového oleje (20 ml)
  • 1 špetka soli (2 g)
  • 20 g dýňových či jiných semínek

Do mísy nakrájejte rajčata a papriky na kostičky. Přidejte sýr cottage a k tomu trošku oleje a soli. Nezapomeňte přidat semínka a také do salátu rozkrájet vychladlá vajíčka. Míchejte jemně, aby se vajíčka příliš nepomlátila.

Foto: vicnezkucharka.cz

Zeleninovo-vajíčkový salát

Vynikající kombinace vajíček a zeleniny, kterou si zamilujete na první lžičku.

(na 4 porce)

  • 4 rajčata (320 g)
  • 1⁄2 salátové okurky (200 g)
  • 3 ks nakládaných okurek (45 g)
  • 50 g eidamu
  • 50 g šunky od kosti
  • 2 vajíčka M na tvrdo
  • 1 paprika (130 g)
  • 75 g bílého jogurtu
  • 50 g majonézy
  • 1 špetka pepře (1 g)
  • 1 špetka soli (3 g)

Do mísy si nakrejte všechnu zeleninu na kostky a přidejte také na kostky nakrájený sýr a šunku. Vše promíchejte ještě s pokrájenými vejci. Chuť dolaďte majonézou a bílým jogurtem a dokonalý salát je na světě.

Foto: vicnezkucharka.cz

Salát s uzeným lososem a vejci

Vynikající salát s jemnou uzenou chutí lososa a vejci.

(na 4 porce)

  • 200 g uzeného lososa
  • 4 vařená vejce M
  • 2 hrsti rukoly (60 g)
  • 4 rajčata (200 g)
  • 1 salát little gem (200 g)
  • 2 mozzarelly (250 g)
  • 1⁄2 červené cibule (30 g)

na zálivku

  • 1 lžíce kopru (5 g)
  • 2 lžíce oliv. oleje (40 ml)
  • 1 špetka soli (5 g)
  • 1 lžíce citron. šťávy (10 ml)

Do mísy si natrhejte salát (little gem, ledový nebo hlávkový), rozkrájejte rajčata, na jemné proužky červenou cibuli a přidejte také rukolu. K této směsi přidejte kousky uzeného lososa a vejce. V misce si smíchejte olivový olej, citronovou šťávu, kopr, špetku soli a promíchejte společně se salátem. Nakonec do něj přidejte ještě na kostky pokrájená vejce.

Foto: vicnezkucharka.cz

Salát Nicoise

(na 4 porce)

  • 400 g menších brambor typu A
  • 1 špetka soli (3 g)
  • 150 g mixu list. salátů
  • 4 vařená vejce M
  • 100 g černých oliv
  • 300 g zelených fazolek
  • 100 g cherry rajčat
  • 1⁄2 červené cibule (35 g)
  • 360 g tuňáka ve vlastní šťávě

na zálivku

  • 3 lžíce oliv. oleje (60 ml)
  • 3 lžíce vinného octa (45 ml)
  • 1 lžička hrubozrnné hořčice (5 g)
  • 1 špetka soli (3 g)
  • 1 hrst petržele (10 g)

Brambory si opláchněte, ale neloupejte. Nakrájejte je na čtvrtky a nechte vařit v osolené vodě přibližně 15 minut, dokud nebudou měkké. V horké osolené vodě nechte blanšírovat (zprudka spařit) omyté a na třetinky nakrájené zelené fazolky. Nezapomeňte jim odkrojit stopky. Fazolky slijte a zchlaďte ledovou vodou. Uchovají si barvu a budou krásně křupavé.

Do mísy dejte brambory, fazolky a salátový mix, černé olivy a také slitého tuňáka. Vajíčka nakrájejte na šestiny. Červenou cibulku pokrájejte na tenké plátky a cherry rajčátka na poloviny.

Salát promícháme s marinádou připravenou z olivového oleje, hořčice, vinného octa, trošky soli a nasekané petržele.






architektura auta basket bike cestování design fashion filmy fitness fotografie graffiti hry hudba knihy komiksy kosmetika lifestyle mma MY BODY MY HEROES MY LIFE MY SOUL osobnosti ostatní sporty pozvánky reporty rozhovory seriály skate sneakers snow soutěže technologie tetování výstavy water zdravě


Jóga-Trip - cestování a pobyty s jógou Surf-Trip - surf, jóga a aktivní dovolená Sea You House - surf&jóga ubytování na Srí Lance Banger - magazín rapu, streetu a urban kultury Yezede s.r.o. - eventová agentura Neverdie - vše, co musíš vědět LV Print - tiskárna s třicetiletou tradicí