Čím se teď zdravě nakopnout? Zahřejte se a zařaďte antioxidanty


Zima byla úmorná a plná viróz, což je záhul pro kondici i psychiku. Počasí už snad začne odpovídat kalendáři, takže co můžeme udělat pro to, abychom se konečně začali cítit jarně? Doporučujeme saunu, lázně a procedury s molekulárním vodíkem.

Trend posledních let je jasný: ohleduplnost ke svému tělu. Drsné detoxy slibující příval nové energie nejsou pro každého. Samozřejmě můžete vsadit na přísnou dietu a klystýry, nicméně to není nutné. Stačí zařadit pár novinek do běžné denní rutiny, případně jen oprášit zdravé návyky, na které jsme přes dlouhou zimu zapomněli. A taky si věnovat víkend plný odpočinku a léčivých procedur.

Foto: Spa.cz

Vyřazujte s citem

Napřed ta nepříjemná část. Unavení jsme, protože jsme se dlouho museli obejít bez vitaminů ze slunce. Pro odlehčení by bylo fajn vynechat všechny ty “radosti”, kterými si rádi vylepšujeme nápadu a snižujeme únavu, když je venku pošmourno. Jenže v důsledku spíš k únavě a přetížení těla vedou. Takže zkuste v následujících dnech vyškrtnout smažená jídla, uzeniny, alkohol a kofein.

Příliš radikální? Pokud víte, že je to nad vaše síly, tak u posledních dvou položek si udělejte jasno, kolik denně (týdně) vypijete a pak jděte na polovinu. Třeba to půjde a nakonec se obejdete zcela bez drinků a kávy… Ještě vyšší level je vyřadit výrobky z bílé mouky (při domácím pečení lze nahradit špaldovou) a samozřejmě cukr. A kdo se mimořádně cítí, zkusí to i bez masa a mléčných výrobků.

Foto: Spa.cz

Jen zelená to může být!

Možná si teď říkáte, co teda vlastně můžete? Jezte hodně ovoce, zeleniny, celozrnných obilovin, luštěnin, semínek, klíčků a pijte čerstvé šťávy. Do jídelníčku zařaďte také listovou zeleninu (hlávkový salát, kadeřávek, růžičková kapusta, zelí…), protože se jedná o bohatý zdroj vitamínů, minerálních látek a navíc z těla odstraňuje přebytečnou vodu a osvěžuje.

Nejlepší strategie je nakupovat zeleninu, která zrovna roste. Právě tam najdete nejvíc antioxidantů, tedy látek, které dokážou v těle “vychytávat” nebezpečné volné radikály. Ty vznikají důsledkem stresu, vlivem nezdravé stravy, znečištění, ale také v důsledku prodělaných viróz.

Trendy vodík

Když je řeč o antioxidantech, slyšeli jste už o tom nejvíc trendy? Považujeme za něj molekulární vodík. Látka bez chuti a zápachu dokáže spolehlivě likvidovat zmíněné volné radikály a snižovat tak únavu, zlepšovat stav srdce a cév, působit proti různým zánětům v těle. A čeští vědci loni dokonce potvrdili, že je mimořádně účinná v případě, kdy člověk pro prodělané viróze trpí takzvaným postcovidovým syndromem. Terapii molekulárním vodíkem nabízejí ve formě zábalů, masáží či inhalací v Janských lázních.

Foto: Spa.cz

Sauna pomáhá i na jaře

Pokud je to pro vás příliš revoluční nebo to máte do Janských lázní daleko, zkuste saunu. Sezóna saunování totiž ještě zdaleka neskončila! Tak jako umí střídání horka a chladu nabudit imunitu a připravit sliznice na útoky virů, dokáže nakopnout organismus po dlouhé zimě.

Pro začátečníky v saunování je někdy výhodnější zkusit pobyt v infrasauně, kde jsou teploty nižší než v tradiční v sauně finské: pohybuje se mezi 30 a 60 °C. Infračervené záření přitom neprohřívá jen na povrchu, nýbrž proniká i do hlubších tkání a svalů. Přehled těch nejlepších jarních wellness pobytů najdete na portálu spa.cz.






architektura auta basket bike cestování design fashion filmy fitness fotografie graffiti hry hudba knihy komiksy kosmetika lifestyle mma MY BODY MY HEROES MY LIFE MY SOUL osobnosti ostatní sporty pozvánky reporty rozhovory seriály skate sneakers snow soutěže technologie tetování výstavy water zdravě


Jóga-Trip - cestování a pobyty s jógou Surf-Trip - surf, jóga a aktivní dovolená Sea You House - surf&jóga ubytování na Srí Lance Banger - magazín rapu, streetu a urban kultury Yezede s.r.o. - eventová agentura Neverdie - vše, co musíš vědět oard - Designová balanční deska LV Print - tiskárna s třicetiletou tradicí Drip it – Vychutnejte si skvělou kávu kdekoli