Od praní v kádi s močí k pracímu papírku. Česká studentka si podmaňuje domácnosti


Praní prádla je staré téměř jako lidstvo samo a například ve starověkém Egyptě a Římě prali bělicí hlinkou, louhem, močí a vodou. Od té doby proteklo pračkami hodně vody a 24letá Petr Doubková investovala svůj čas, energii i úspory do vývoje ekologického pracího papírku, se kterým vyhrála studentskou soutěž o nejlepší startup. Nyní chce svůj nápad posunout o krok dál a na rozšíření výroby sbírá finanční podporu na crowdfundingovém portálu Hithit.

Petra Doubková má ráda orientační běh. Na několikadenních závodech, kdy se spí v přírodě ve stanech, je to však s praním použitého sportovního prádla problematické. Bylo by to mnohem snadnější, kdyby existoval prací prostředek vhodný pro podobné situace. „Takový, který by se vešel do batohu, byl lehký a skladný, nikdy a nikam by nevytekl, a hlavně – který by fungoval i při praní v ruce,“ vyjmenovává Petra Doubková.

Foto: archiv projektu

Jenže před několika lety nic podobného neexistovalo. A tak se do věci pustila sama a začala rozvíjet myšlenku tzv. ekologických pracích papírků. Výrobek – EcoHaus – představila veřejnosti na podzim 2021 ve startupové soutěži, kterou organizovala Technická univerzita v Liberci, a vyhrála. Protože na financování vývoje padly všechny její úspory a vydělané peníze, rozhodla se rozjet výrobu prostřednictvím crowdfundingové kampaně. Na Hithitu tak v loňském roce vybrala téměř půl milionu korun, 700 lidí si předplatilo balíček ještě před vyrobením a předprodalo se tak 1000 balení EcoHaus.

Lehký, koncentrovaný a 100% rozpustitelný. Papírek obsahuje šest složek potřebných k praní a funkční vlastnosti výrobku jsou pozoruhodné: v pračce se do 5 vteřin rozpustí na ultra koncentrovaný gel a nezůstanou po něm žádné stopy, jen vyprané prádlo s lehkou vůní čistoty. Jeden papírek vystačí na jednu pračku a rozpustí se i při nízkých teplotách.

Foto: archiv projektu

„Dokonce je výborným pomocníkem na ruční praní, takže na dovolené nebudete muset hledat čistírnu a čekat na vyprané prádlo několik hodin. Díky pracím papírkům máte hotovo za 5 minut v umyvadle a svůj ušetřený čas můžete strávit s rodinou na obědě,“ dodává Petra Doubková.

Prostřednictvím aktuální kampaně chce bývalá studentka Fakulty textilní Technické univerzity v Liberci vybrat peníze na rozvoj výroby nových vůních, jako je Božská levandule, Kouzlo bavlny, Přímořský vánek, a také na neparfémovanou verzi. Crowdfundingová kampaň trvá do začátku března a mezi odměnami jsou samozřejmě i ekologické prací papírky za zvýhodněnou cenu.






architektura auta basket bike cestování design fashion filmy fitness fotografie graffiti hry hudba knihy komiksy kosmetika lifestyle mma MY BODY MY HEROES MY LIFE MY SOUL osobnosti ostatní sporty pozvánky reporty rozhovory seriály skate sneakers snow soutěže technologie tetování výstavy water zdravě


Jóga-Trip - cestování a pobyty s jógou Surf-Trip - surf, jóga a aktivní dovolená Sea You House - surf&jóga ubytování na Srí Lance Banger - magazín rapu, streetu a urban kultury Yezede s.r.o. - eventová agentura Neverdie - vše, co musíš vědět oard - Designová balanční deska LV Print - tiskárna s třicetiletou tradicí Drip it – Vychutnejte si skvělou kávu kdekoli