Co uvidíme na dlouho utajované výstavě Pasty Onera?


Pasta Oner, umělec, kterého tu asi nemusíme představovat. Jeho díla zdobí nejen zdi po celé praze, ale i galerie. Již před necelým rokem si pronajal ateliér v nově vznikající, uměleckém centru Pragovka Art District. Kromě jeho tam takto sídlí přes 40 dalších umělců z různých odvětví. Historie tohoto komplexu sahá až do roku 1907, kdy původně sloužila jako továrna na automobily značky Praga.

Pasta nedávno oznámil, že brzy představí svůj nový projekt. Po utajování vyšlo najevo, že tento projekt bude jeho první výstava v této lokalitě, přesněji přímo v jejím středu, v nově otevřené White Pearl Gallery. Výstava se bude jmenovat Near to Heaven a Pasta se v ní představí ve své momentálně nejaktuálnější podobě. Oproti svým předchozím výtvorům se uchýlil k minimalističtějším, monochromatickým vizuálům. Ty reagují na hodnoty dnešní společnosti, přičemž pracují s ikonografickou symbolikou. Nově upřednostňuje spíše koncepční stránku svých děl a využívá k tomu techniky leptání polystyrenu, což je u něj také novinka.

Near to Heaven

„V době, kdy žijeme v tzv. „post-truth- society“, tedy v éře, v níž „pravda“ přestává být hodnotou a opěrným bodem pro komunikaci jakéhokoliv politického či společenského programu, a současně v době, v níž se hovoří o selhání (řekněme převážně politických) elit v schopnosti komunikovat realisticky argumentované postoje v širším kulturním dialogu, ukazuje Pasta pevné stanovisko vůči dnešní (pravděpodobně nejen západní) civilizaci způsobem, který stále zůstává srozumitelný. Jeho díla přestávají být líbivá, jdou na dřeň, někdy se až „rozpouští ve formě“, převyprávějí dřívější mýty a narativy“, dodává kurátor výstavy Pavel Kubesa.

foto: Pragovka






architektura auta basket bike cestování design fashion filmy fitness fotografie graffiti hry hudba knihy komiksy kosmetika lifestyle mma MY BODY MY HEROES MY LIFE MY SOUL osobnosti ostatní sporty pozvánky reporty rozhovory seriály skate sneakers snow soutěže technologie tetování výstavy water zdravě


Jóga-Trip - cestování a pobyty s jógou Surf-Trip - surf, jóga a aktivní dovolená Sea You House - surf&jóga ubytování na Srí Lance Banger - magazín rapu, streetu a urban kultury Yezede s.r.o. - eventová agentura Neverdie - vše, co musíš vědět oard - Designová balanční deska LV Print - tiskárna s třicetiletou tradicí Drip it – Vychutnejte si skvělou kávu kdekoli