
Léto je ideální čas na osvěžující koktejly – a letos bude hlavní hvězdou Gin & Tonic. Odborník na prémiové destiláty Samer Selbak radí, jak povýšit letní drinky o několik úrovní výš: od výběru správného ginu a toniku, přes práci s ledem a čerstvými ingrediencemi, až po zajímavé příběhy jednotlivých destilátů. Díky jeho tipům budou vaše letní koktejly chutnat ještě lépe a překvapí i zkušené milovníky míchaných drinků.
- Sáhněte po prémiovém ginu – opravdu na tom záleží
„Prémiové giny mají obvykle intenzivnější a výraznější charakter, který si při míchání drinku lépe udrží svou chuť. Běžné, tzv. mainstreamové giny jsou často vyráběné tak, aby chutnaly co nejširšímu publiku – což ale někdy vede k tomu, že se v koktejlu zcela ztratí,“ upozorňuje Samer Selbak.
- Sledujte složení – i gin má příběh
„Každý gin má jedinečné složení bylin a koření. Některé jsou postaveny na citronové trávě, jiné – například Cero2 Chinola – sází na ovocnější tóny mučenky, a další, jako Sir Edmond, vynikají vanilkou. Právě složení použitých aromatických složek odhaluje charakter a osobitost každého ginu,“ přibližuje Selbak.
- Ne každý tonic je „kamarád“
Ideální toniky jsou podle Selbaka ty s nižším obsahem cukru. „Díky tomu nepřebije tonic chuť ginu a ostatní chutě mají možnost více vyniknout,“ doporučuje odborník.
- Práce s ledem – proč se vyplatí velké kostky?
Ideální led jsou velké kostky – pomaleji tají, takže drink zůstane chuťově stabilní delší dobu.
- Twistujte s mírou
Výrazné giny jako Cero2 Chinola lze použít i do citrusových koktejlů nebo jako chuťovou složku pro twist na klasické recepty. „Vždy ale s mírou, aby chuť nebyla příliš dominantní,“ upozorňuje odborník.
- Více citrusů, méně cukru
„U koktejlů méně bývá často více. Ideální je si pohrát nejen s citrusy, ale třeba použít čerstvé bylinky nebo koření, co máte doma – pepř, skořici. Někdy stačí třeba plátek pomeranče s hřebíčkem a drink dostane úplně jiný rozměr,“ doporučuje Samer Selbak.
- Kupujte alkoholy, které pijí a používají profíci a edukujte se
„Bobby’s Dry Gin a Cero2 Chinola jsou ideální parťáci – díky svému výraznému charakteru se s nimi velmi snadno pracuje i doma. Právě v kombinaci s kvalitním tonikem si oba tyto giny zachovají svou osobitost a krásně se doplňují,“ doporučuje odborník a dodává: „Často se setkávám s lidmi, které zajímá příběh a pozadí výroby jednotlivých značek. Chtějí vědět, jak majitelé začínali a kolik úsilí do značky vkládají. Proto považuji za důležité vzdělávat nejen o konkrétních značkách, ale i o výrobních postupech, legislativě nebo samotných recepturách,“ uzavírá Samer Selbak.
Foto: Fenix Drinks