Magnum Sting 2014


K***a se na Jamajce řekne punanny. Nebo pum pum. A nebo taky glamity. V textech ji tam má kdejaký Don, Admiral, Emperor nebo World Boss. Oni tam vůbec používají spoustu zajímavých výrazů a zajímavě se tam poupravila angličtina. To je v České republice tak trochu problém, protože, ruku na srdce, tady to ani s tou oxfordskou není velký šlágr. Kdo úplně nerozumí textům reggae a dancehall songů, může se lehce dostat k dezinpretaci věci. A také o hodně přichází.

Nejen o to obrovské množství uvědomnělých, sociálních, milostných nebo oslavných textů, ale i o ty, jenž slouží jako náboje připravené lyrikálně zabíjet oponenty, ať jde o jiného umělce nebo sound. Clash je totiž odvěkou součástí reggae kultury a jeho potenciál dokázal proniknout i do té globální (o Red Bull Sound Clash jste nejspíš slyšeli). A pokud jde o clash mezi umělci, tak ty největší se na Jamajce konají v rámci festivalu nesoucí přezdívku The Greatest One Night Reggae Show On Earth. Ten se koná tradičně 26.12. a už třicet let se jmenuje Sting.

 STING

Za tu dobu se tam odehrálo spoustu věcí! Vývojem času si Sting svoji reputaci vybudoval právě tím, že jeho vrcholem byly souboje mezi top umělci. Zajímavé je, že u velké spousty z nich byl Desmond John Ballentine aka Original Gold Teet, Front Teet, Gun Pon Teet Don Gorgon aka Ninjaman. Vždy o něm bylo známo, že pokud jde o clash, tak je k nezastavení a má nevyčerpatelnou zásobu lyrics. A velice brzy se ukázalo, že se dokáže postavit komukoliv. Už při svém prvním vystoupení v roce 1988 se proti němu museli spojit deejayové Flourgon, Red Dragon a Junior Demus.

 

Velkou kontroverzi přinesl jeho clash z roku 1991, kdy se proti němu postavila megastar Super Cat. Kdo ví jestli ten Ninjamana podcenil, ale každopádně začal od něj okamžitě dostávat nakládačku. Publikum svoji nespokojenost začalo projevovat házením flašek po umělci, který měl v kapse smlouvu s nahrávací společností Columbia. Jako známý badman Super Cat jednu z lahví hodil zpět do publika s komentářem: Mi have a gun pon me! Lahvování a mocné bučení je pro tamní hardcore dancehall publikum jakýmsi poznávacím znákem, kterého nebyli ušetřeni ani legenda Bunny Wailer (ten, který s Bobem Marleym a Peterem Toshem v šedesátých letech založil The Wailers) nebo rapper 2 Chainz.

 

Velkým milníkem byl pro Sting ročník 1993. Bounty Killer a Beenie Man tehdy poprvé dosáhli na vrcholek své popularity a bylo třeba rozhodnout, kdo z nich je nejlepší z nejlepších. Tento clash se stal jedním z nejpamátnějších vystoupeních v reggae a dancehall historii. Oba byli ještě několikrát součástí nej okamžiků v historii festivalu Sting.

Dalo by se mluvit ještě o spoustě legendárních ročníků a památných okamžiků tohoto festivalu, ale 26.12: je už pozítří. Do jednoho dne se toho vměstná doopravdy spoustu. Vystoupí nováčkové i veteráni, reggae i dancehall umělci a umělkyně. V rámci Fabulous Five se představí nová generace umělkyň jako Konfydence, Destiny Sparta, Tiana, Ishawna a Stylish. V line upu je spousta regga umělců jako Tarrus Riley, Etana, I Wayne, Kabaka Pyramid a po dlouhé době i Capleton. Co se clashů týče, tak je dost možná konfrontace dvojic Tommy Lee a Gage nebo Masicka a Demarco. Jistý je re-match clashe Black Ryno a Kiprich. K souboji mezi Ninjamanem a novou senzací konce roku jménem Gully Bop nejspíš nedojde, ale odehraje se toho tolik, že ho ani nebude zapotřebí. A jedna rada na závěr. Až budete hledat stream, ať to můžete celé shlédnout, nezapomeňte, že na Jamajce je zhruba o šest hodin méně než v Praze.






architektura auta basket bike cestování design fashion filmy fitness fotografie graffiti hry hudba knihy komiksy kosmetika lifestyle mma MY BODY MY HEROES MY LIFE MY SOUL osobnosti ostatní sporty pozvánky reporty rozhovory seriály skate sneakers snow soutěže technologie tetování výstavy water zdravě


Jóga-Trip - cestování a pobyty s jógou Surf-Trip - surf, jóga a aktivní dovolená Sea You House - surf&jóga ubytování na Srí Lance Banger - magazín rapu, streetu a urban kultury Yezede s.r.o. - eventová agentura Neverdie - vše, co musíš vědět oard - Designová balanční deska LV Print - tiskárna s třicetiletou tradicí Drip it – Vychutnejte si skvělou kávu kdekoli