Větší prostory umožní Bistru Střecha pomoci více lidem v nouzi


Před čtyřmi lety byl v Praze na Žižkově otevřen první družstevní sociální podnik, který zaměstnává lidi bez domova anebo po výkonu trestu či v podmínce. Nabízí jim důstojné zaměstnání a možnost dostat se ze sociální a dluhové pasti. V průběhu covidové krize se podnik dokázal rychle adaptovat na změny, začal s rozvážením obědů a ke konci loňského roku spustil kampaň na Hithitu, aby mohl od nového roku přesunout své pole působnosti blíže centru a aby dal šanci na normální život více lidem.

Bistro má v nabídce originální veganská jídla i dobrou kávu za dostupné ceny. Jeho majitelé věří, že budoucnost je v rostlinné stravě. „Naše výrobky jsou 100% veganské, abychom ulehčili přírodě a především zvířatům. Je to strava dlouhodobě udržitelná a my ji chceme představit širší veřejnosti. Zaměřujeme se zejména na tradiční českou kuchyni v její netradiční rostlinné verzi,“ vysvětluje jedna z družstevnic, šéfkuchařka Petra.

Foto: archiv Bistro Střecha

O všech důležitých krocích chodu bistra rozhodují jeho majitelé, kteří v podniku sami pracují, na družstevních schůzích. Kdokoliv, kdo ve Střeše pracuje, může po půl roce do družstva vstoupit, stát se tak spoluvlastníkem jakožto člen/ka družstva a podílet se na vedení podniku. Nyní se sociální družstvo rozhodlo, že by rádi zúročili nabyté zkušenosti a znalosti a otevřeli větší provozovnu v centru Prahy. Tam budou moci rozšířit svou nabídku a pořádně také rozjet cateringové služby či výrobu vlastních vegan produktů, a tedy zaměstnat ještě více lidí bez domova anebo po výkonu trestu.

Foto: archiv Bistro Střecha

„Za ty čtyři roky, co fungujeme v malém žižkovském bistru, si u nás našlo práci 19 lidí se zkušeností s bezdomovectvím anebo po výkonu trestu. Chceme přiložit ruku k dílu, aby u nás alespoň několik lidí, kterým štěstí nepřálo, našlo oporu a porozumění. Chceme, aby věděli, že na to nejsou sami. Že je tu spousta dalších lidí, na které se můžou nejen v nouzi obrátit,” říká k záměru jeden z družstevníků Filip Hausknecht. “I z toho důvodu jsme v našem bistru rozjeli tzv. Zavěšené obědy – zákazníci mohou předplatit obědová menu lidem ve finanční nouzi, kteří si je pak u nás v klidu a teple mohou sníst. Už jsme jich takto za dobu svého fungování rozdali přes 5000,“ dodává další ze zakladatelů Střechy Arťom Korjagin.

Protože Střeše chybí část financí na rekonstrukci a vybavení nové provozovny, rozhodla se oslovit své podporovatele a fanoušky prostřednictvím crowdfundingové kampaně na Hithitu, kde ji od úspěšného zakončení dělí několik dnů a několik desítek tisíc korun. Dejte šanci Střeše i vy a ona ji pak dá potřebným.

Foto: archiv Bistro Střecha






architektura auta basket bike cestování design fashion filmy fitness fotografie graffiti hry hudba knihy komiksy kosmetika lifestyle mma MY BODY MY HEROES MY LIFE MY SOUL osobnosti ostatní sporty pozvánky reporty rozhovory seriály skate sneakers snow soutěže technologie tetování výstavy water zdravě


Jóga-Trip - cestování a pobyty s jógou Surf-Trip - surf, jóga a aktivní dovolená Sea You House - surf&jóga ubytování na Srí Lance Banger - magazín rapu, streetu a urban kultury Yezede s.r.o. - eventová agentura Neverdie - vše, co musíš vědět LV Print - tiskárna s třicetiletou tradicí