V Japonsku mají nový typ restaurací: Jídlo si vyberete v regálu a pak si ho sami uvaříte, ale za zlomek ceny


Restaurace, kde si můžete sami uvařit

Chcete poznat Japonsko? A víte, jak se vám to podaří co nejlépe? No přece přes jeho kuchyni. A aby si mohli turisté i místní užít lahodné pokrmy co nejvíce, přichází teď japonské restaurace s novým konceptem. Nově si totiž můžete sami připravit parádní hostinu přímo v restauraci. Stačí si jen vybrat, jaký typ jídla si budete chtít připravit, a pak se můžete vydat vybírat potřebné suroviny do speciálních regálů. Jak to v praxi vypadá?

Nové recepty i přátelství

Tento koncept vznikl hlavně za účelem zpřístupnit kuchyni všem. Ne všechny ženy si v japonských domácnostech mohou dovolit doma vařit, protože pro to nemají potřebné vybavení a taková zařízení jim to snadno umožní.

Hosté těchto speciálních restaurací si navíc mezi sebou rádi vyměňují své recepty, a tak se stávají tato místa také způsobem, jak se seznámit, navázat nové kontakty nebo si jen popovídat. K dispozici jsou speciální hrnce jak pro jednu, tak i více osob, a tak se nemusíte bát, že byste si toho připravili moc.

Co všechno si můžete připravit?

Všechny potřebné suroviny jsou umístěny ve speciálních regálech, odkud si je můžete vzít a donést si je na speciálně upravený stůl. Pak už se můžete pustit do vaření. K dostání je široká škála čerstvé zeleniny, masa, šunek, hub, luštěnin, nejrůznějších příloh a koření. A co je na tom to nejlepší? Ve srovnání s návštěvou běžné restaurace vás to vyjde na zlomek ceny.

Pro představu, jídlo v samoobslužné restauraci vyjde zhruba na 1 500 jenů a velmi podobné jídlo v typické japonské restauraci stojí až 8 tisíc jenů. Pokud si navíc budete chtít dopřát i nějaký ten alkohol, cena se může vyšplhat na více než 10 tisíc jenů. V nových speciálních restauracích vám ale stačí pouhých 500 jenů a můžete pít vše, co vás napadne.

Najdete je zatím pouze v Tokiu

Času na vaření je dost. Jakmile si vyberete všechny potřebné suroviny, máte dvě hodiny na to, abyste si jídlo připravili a zkonzumovali ho. Dorazit můžete jak sami, tak s početnou partou přátel či s rodinou. Za 1 500 jenů si můžete připravit vepřové nebo kuřecí maso a kdyby vám to bylo málo, za dalších 300 jenů si pak lze dopřát i jehněčí nebo hovězí.

Restaurace tohoto typu ještě nejsou příliš rozšířené. Najdete je zatím pouze v hlavním místě Tokiu, ale nebude trvat dlouho a koncept se jistě rozšíří i do dalších měst. Během pouhých několika měsíců, co takové restaurace fungují, se staly opravdu velmi oblíbené. Vůbec první takovou restaurací je Ryoichi Rokusai Ikebukuro, kterou najdete na adrese 2-41-2, Ikebukuro, Toshima-ku, Tokio.

Ostatní vám pomůžou

Tyto typy restaurací jsou hojně navštěvované ve kteroukoli denní dobu. Japonci jedí moc rádi, a tak je můžete vidět konzumovat jídla, která bychom si u nás dali spíše k obědu, hned k snídani. Nezapomeňte, že je potřeba si udělat předchozí rezervaci.

Pokud si nejste jistí, jaké ingredience si vybrat a jak si z nich pak pokrmy připravit, můžete se zeptat ostatních hostů, kteří vám rádi ochotně poradí. Otázkou už pak je, jestli se s nimi domluvíte. Tak hodně zdaru! A dejte nám pak vědět, jestli jste to jeli vyzkoušet!


architektura auta basket bike cestování design fashion filmy fitness fotografie graffiti hry hudba knihy komiksy kosmetika lifestyle mma MY BODY MY HEROES MY LIFE MY SOUL osobnosti ostatní sporty pozvánky reporty rozhovory seriály skate sneakers snow soutěže technologie tetování výstavy water zdravě