Překvapte maminku vlastnoručně vyrobenou dobrotou


Druhá květnová neděle bude tradičně patřit všem maminkám. Chcete-li tu svou opravdu potěšit, zapomeňte letos na kupované dárky a obdarujte ji lahůdkou vlastní výroby. Inspiraci najdete v receptech od České veganské společnosti, díky kterým budete na Den matek myslet navíc také na matičku Zemi. Ať už vsadíte na lívance do postele, veganský tvarohový dort či svěží jahodový koláč, určitě si společně skvěle pochutnáte.

Veganský tvarohový dort se sezónním ovocem

Suroviny: 250 g rostlinných sušenek, 125 g rostlinného másla, 450 g tofu natural, 250 ml sójové smetany, 1 lžíce kukuřičného škrobu, 180 g cukru, šťáva ze 2 citronů, vanilkový lusk

Postup: Sušenky rozdrtíme a smícháme s máslem. Sušenkové těsto vmačkáme do dortové formy vystlané pečícím papírem a dáme na 10 minut péct do trouby rozehřáté na 180 ºC. Ostatní suroviny rozmixujeme a nalijeme na sušenkový základ. Pečeme přibližně 30 minut. Vychladlý dort ozdobíme čerstvým ovocem dle aktuální sezóny.

Lívance s ovocem

Suroviny: 1 hrnek hladké mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 1 lžička skořice, 1 hrnek rostlinného mléka, 1 lžíce třtinového cukru, ovoce k ozdobení, javorový sirup na polití

Postup: V míse smícháme suché ingredience: mouku, prášek do pečiva, skořici a cukr. Přidáme rostlinné mléko a vymícháme těsto. Lívance smažíme na sucho nejlépe na palačinkovači z obou stran asi 3 minuty. Podáváme s ovocem a javorovým sirupem.

Svěží jahodový koláč bez želatiny

Těsto: 300 g hladké mouky, 150 g rostlinného margarínu, 5 lžic vody, 2 lžíce moučkového cukru, ½ vanilkového lusku, špetka soli.

Náplň: 250 ml jahodového džusu, 250 ml vody, 1 lžíce citronové šťávy, 12 g agaru, 500 g jahod.

Postup: Z mouky, cukru, soli a margarínu vypracujeme těsto, dle potřeby přidáme studenou vodu. Těsto vmačkáme do formy a vložíme na 15 minut do lednice. Pečeme přibližně 15 minut na 180 ℃, necháme krátce vychladnout a vyklopíme z formy. Na koláč ukládáme plátky jahod a zalijeme želé. To připravíme v rendlíku smícháním vody, džusu, citronové šťávy a agaru. Vaříme asi minutu.

foto: Česká veganská společnost






architektura auta basket bike cestování design fashion filmy fitness fotografie graffiti hry hudba knihy komiksy kosmetika lifestyle mma MY BODY MY HEROES MY LIFE MY SOUL osobnosti ostatní sporty pozvánky reporty rozhovory seriály skate sneakers snow soutěže technologie tetování výstavy water zdravě


Jóga-Trip - cestování a pobyty s jógou Surf-Trip - surf, jóga a aktivní dovolená Sea You House - surf&jóga ubytování na Srí Lance Banger - magazín rapu, streetu a urban kultury Yezede s.r.o. - eventová agentura Neverdie - vše, co musíš vědět oard - Designová balanční deska LV Print - tiskárna s třicetiletou tradicí Drip it – Vychutnejte si skvělou kávu kdekoli