OSN ocenila Tesco za snižování plýtvání potravin


plýtvání

Každý rok se celosvětově vyplýtvá třetina jídla. To je 1,3 miliardy tun potravin vyhozených každý rok! Jídlo, které stálo čas, energii a peníze. Potraviny, které by mohly a měly být lépe využity. Výroční zpráva skupiny Champions 12.3 při OSN složená z celosvětových lídrů potravinářského průmyslu nyní zveřejnila aktuální výsledky z nichž vyplývá, že region střední Evropy může jít v jistém ohledu příkladem.

„Zaznamenali jsme pokrok směrem k dosažení cíle snížit do roku 2030 potravinový odpad na polovinu, ale ne podle potřebného tempa,” varuje se ve zprávě připravené pro zástupce vlád, soukromých podniků i nevládních organizací, která dále uvádí, že více vlád a společností musí přijmout akční plán týkající se potravinového odpadu a cílových opatřeních a zavázat se ke zveřejňování údajů o potravinovém odpadu, má-li svět včas dosáhnout cíle OSN 12.3 pro udržitelný rozvoj.

Průkopníci

Jako následováníhodný příklad, respektive za působivé přitom označuje aktivity, které v regionu střední Evropy, a tedy i v České republice podniká například obchodní řetězec Tesco. Ten jako vůbec první maloobchodník ve střední Evropě zveřejnil údaje o potravinovém odpadu v roce 2017. Dnes na tento závazek navazuje pět hlavních dodavatelů produktů vlastní značky Tesco ve střední Evropě, kteří se zavázali, že budou taktéž zveřejňovat údaje o svém potravinovém odpadu.

Tesco v ČR snížilo plýtvání potravinami o 55 % za pouhé dva roky od prvního zveřejnění údajů o plýtvání potravinami. To znamená dosažení cíle udržitelného rozvoje OSN 12.3 v rámci vlastního provozu o 11 let dříve!

Už žádné 1+1 zdarma

„Během dvou let jsme zdokonalili naše prognózování a objednávací procesy, zavedli jsme program na darování potravin, díky kterému jsme jen vloni darovali více než 2,5 milionu porcí jídel místním charitativním organizacím v ČR, a začali jsme darovat i potraviny vhodné jako krmivo pro zvířata; a zastavili jsme promoční akce „1+1 zdarma” na ovoce a zeleninu,” uvádí výkonný ředitel Tesco pro ČR Patrik Dojčinovič.

Plýtvání potravinami je v českém prostoru od začátku roku 2018 upraveno i legislativně. Všechny obchodní řetězce s prodejní plochou nad čtyři sta metrů čtverečních musí darovat charitám a neziskovým organizacím neprodejné jídlo, které by jinak skončilo na skládkách.

plýtvání
Foto: Shutterstock.com





architektura auta basket bike cestování design fashion filmy fitness fotografie graffiti hry hudba knihy komiksy kosmetika lifestyle mma MY BODY MY HEROES MY LIFE MY SOUL osobnosti ostatní sporty pozvánky reporty rozhovory seriály skate sneakers snow soutěže technologie tetování výstavy water zdravě


Jóga-Trip - cestování a pobyty s jógou Surf-Trip - surf, jóga a aktivní dovolená Sea You House - surf&jóga ubytování na Srí Lance Banger - magazín rapu, streetu a urban kultury Yezede s.r.o. - eventová agentura Neverdie - vše, co musíš vědět oard - Designová balanční deska LV Print - tiskárna s třicetiletou tradicí Drip it – Vychutnejte si skvělou kávu kdekoli