Buráky, kešu, pistácie. Jak poznat kvalitní ořech?


ořechy

Kešu není ořech a buráky jsou luštěnina. Pro milovníky ořechů přesto možná objevná informace. Ořechy jsou obzvlášť teď před Vánoci časté téma, kromě toho během celého roku slyšíme o jejich přínosech pro naše zdraví. Co jste o nich možná ještě nevěděli, jak poznat ty kvalitní, podle čeho je vybírat a kde je kupovat?

Ukazatelé kvality ořechů

  • Velikost
  • Čerstvá chuť
  • Stav
  • Vzhled

Kromě jejich velikosti (větší ořechy jsou známkou kvalitní úrody) a čerstvé chuti je důležité i to, že jsou v balení ideálně celé, nikoliv čtvrtky či ještě menší kousky. „Každý druh ořechů má několik velikostních tříd, proto vybírejte vždy ořechy celé, které jsou znakem kvality. Kromě toho by neměly mít žádné tečky ani flíčky, které by mohly znamenat napadení škůdcem. To se nejčastěji děje u mandlí, kešu či vlašských jader,“ říká Pavel Malý, produktový specialista značek VitaNut a VitaCup.

Druhy ořechů

  • Vlašské ořechy. Čerstvost a kvalita vlašských jader se dá výrazně ovlivnit tím, z jaké polokoule vlašská jádra pocházejí. Na severní polokouli je sklizeň na podzim, na jižní polokouli na jaře. Kromě bohatého využití při pečení se z vlašských ořechů lisuje olej vhodný pro studenou kuchyni a vyrábí se z nich destilát “ořechovice”.
  • Kešu ořechy. Kešu nejsou ořechy, ale vlastně druh semen, která vyrůstají na plodech stromu – ledvinovníku západního. Plod samotný připomíná hrušku zkříženou s paprikou. Kešu kromě jiného pomáhají při psychických obtížích. Z hlediska kvality jsou posuzovány podle velikosti, barvy a obsahu vlhkosti.
  • Buráky. Plodem podzemnice olejné je semeník uschovaný pod zemí. Suché skořápkové plody, známé jako buráky, nejsou ořechy, ale luštěniny.
  • Piniové ořechy. Pinie, ač jsou označovány za ořechy, jsou ve skutečnosti semena borovice. Existuje více než sto druhů, kdy každý má svá specifika.
  • Makadamové ořechy. Makadamové ořechy pomáhají snižovat cholesterol a mají antibakteriální účinky. Podvědomě jsou spjaty s Austrálií, ve skutečnosti ale většina pochází z Afriky. Patří k nejdražším ořechům s nejtvrdší skořápkou na trhu. Dobývají se speciálním strojem.
  • Pistácie. Jeden strom za sezonu vyplodí až dvě stě kilogramů pistácií, přičemž nejvíce jich vyprodukují farmy v Íránu. Skořápka pistácií může prasknout buď přírodně, silou velikosti dobře vyvinutého jádra nebo strojově mechanicky.
  • Lískové ořechy. Lískové ořechy jsou bohaté na vitamíny, mohou obsahovat až 60 procent tuků a 13 procent bílkovin a nemají téměř žádné sacharidy.

Kde ořechy kupovat?

Ořechy nakupujte od kvalitních dodavatelů nebo ve specializovaných prodejnách, kde vám mohou sdělit i jejich původ.






architektura auta basket bike cestování design fashion filmy fitness fotografie graffiti hry hudba knihy komiksy kosmetika lifestyle mma MY BODY MY HEROES MY LIFE MY SOUL osobnosti ostatní sporty pozvánky reporty rozhovory seriály skate sneakers snow soutěže technologie tetování výstavy water zdravě