Léto ještě nekončí, zkuste nové drinky z mléka a sýrů


Mléko a mléčné výrobky lze konzumovat a používat v mnoha podobách, včetně těch nejméně očekávaných. Přinášíme pár nápadů na mnohdy opravdu neobvyklé letní osvěžení.

Znáte „cheese tea“? Je velmi oblíbený na Tchaj-wanu a v Singapuru, ale i v ulicích a kavárnách New Yorku. Samozřejmě nejde o čaje s kousky gorgonzoly nebo pecorina, ale o krémy a pěny vytvořené z mascarpone, ricotty a dalších čerstvých mléčných výrobků, které jsou obohaceny nastrouhanými sýry typu cheddar. Spojení chutí je po překonání počáteční nedůvěry zajímavé. Nápoje a rozmanitá použití sýrů a mléčných výrobků jsou mnohá, počínaje osvěžujícími energetickými drinky pro letní měsíce.

Syrovátka, zákys & …

MED NA LEDU
Do mixéru nalijte 120 ml čerstvého mléka, přidejte 80 ml zákysu, 1 lžíci medu, pár kostek ledu a rozmixujte.

LESNÍ OVOCE
Rozmixujte syrovátku s ostružinami a rybízem. Přidejte cukr dle chuti, opět rozmixujte a podávejte ve vysoké sklenici s nasekaným ledem.

BUBLINKY
Do 100 ml syrovátky přidejte stejné množství perlivé vody, trochu cukru a špetku skořice. Přidejte kostky ledu a podávejte.

ZÁKYS, MÁTA, ČOKOLÁDA
Rozmixujte zákys s několika lístky máty, trochou cukru a pár kostkami ledu. Přidejte hoblinky hořké čokolády, ozdobte dvěma lístky máty a podávejte dobře vychlazené.

 

Smažené mléko

Tak, jako se sýry mění v tekuté nápoje, mléko se naopak po několika krocích přemění v kostičky sladkého pamlsku. Připravte si smažené mléko: opatrně smíchejte 100 g cukru, 50 g mouky, 4 šálky čerstvého mléka La Formaggeria Gran Moravia a oříšek másla. Směs vlijte na pánvičku a na mírném žáru ohřívejte do zhoustnutí. Směs překlopte na plochý talíř a nechte vychladnout. Vzniklé těsto rozkrájejte na kostičky, obalte je ve vejci a pak v mouce. Smažte je na pánvi na másle dozlatova, poprašte moučkovým cukrem a podávejte teplé.

Vyzkoušejte zákys Gran Moravia… • k přípravě těstíčka na palačinky • ke zjemnění dortů, pečených moučníků a chleba, kde jím nahradíte smetanu nebo jogurt • k marinování masa, které tak bude křehčí.

Před tepelnou úpravou nechte maso marinovat několik hodin v zákysu ochuceném pepřem a bylinkami • do polévek, omáček, omelet, masových a zeleninových nákypů, které tak budou ještě krémovější • k ochucení salátů: smíchejte zákys s nasekanými bylinkami, solí a trochou olivového oleje • k regenerační koupeli: přidejte sklenici zákysu do vany s horkou vodou

Cheese tea

Chcete zkusit, jestli je spojení čaje a sýru, navzdory prvnímu zdání, dokonalým partnerstvím? Nabízíme jeden z mnoha možných receptů na cheese tea. Uvařte 300 ml černého nebo zeleného čaje, lehce oslaďte a přelijte do vysoké sklenice s kostkami ledu. V jiné nádobě smíchejte 80 ml čerstvého mléka a lžíci čerstvé smetany. V další nádobě pak smíchejte 50 g jogurtu a 30 g ricotty s trochou cukru a špetkou soli, přidejte směs mléka a smetany a opatrně míchejte, až vznikne krémová směs, která by neměla být ve výsledku příliš hustá. Krém naneste na čaj, nemíchejte, nechte, aby krém zůstal na povrchu.

Zdroj: La Formaggeria Gran Moravia






architektura auta basket bike cestování design fashion filmy fitness fotografie graffiti hry hudba knihy komiksy kosmetika lifestyle mma MY BODY MY HEROES MY LIFE MY SOUL osobnosti ostatní sporty pozvánky reporty rozhovory seriály skate sneakers snow soutěže technologie tetování výstavy water zdravě


Jóga-Trip - cestování a pobyty s jógou Surf-Trip - surf, jóga a aktivní dovolená Sea You House - surf&jóga ubytování na Srí Lance Banger - magazín rapu, streetu a urban kultury Yezede s.r.o. - eventová agentura Neverdie - vše, co musíš vědět oard - Designová balanční deska LV Print - tiskárna s třicetiletou tradicí Drip it – Vychutnejte si skvělou kávu kdekoli