Slovenský Jofre hraje za 92101 (Recenze)


Nejspíš to znáte sami. Určitě jste se alespoň jednou za život setkali s názorem, že váš oblíbený žánr (rap) je zkrátka nehudební. Tenhle názor na tomto prostoru nebudeme vyvracet, ale právě on nám přišel na mysl při poslechu Jofreho debutové desky. Stejně jako jeho kamarád Ego – i on přináší na scénu precedens – tentokrát o tom, že rapu se nemusí nijak štítit ani talentovaný hudebník.

Ján Lednický alias Jofre je umělec mnoha tváří. Jako producent spolupracoval mimo jiné s Rytmusem nebo uskupením Nerieš a jeho vlastní vokální tvorbě se největší pozornosti dostalo poté, co světlo světa spatřil projekt PODZEMGANG. Od té doby jsme se z jeho stáje dočkali řady povedených singlů a aktuální album 92101 je tedy jednoduše jakýmsi logickým vyústěním.

Jofreho živou show prostě musíte vidět. Takzvaně live už jste dost možná viděli/slyšeli všechny své oblíbené domácí umělce, ale show tohoto umělce je přece jen ještě o něco živější. Tento argument není třeba více rozebírat, stačí se podívat na jedno z videí na jeho kanálu.

Této své výhody si je Jofre patřičně dobře vědomý. Potenciálním kritikům ji otlouká o hlavu už v druhé skladbě na albu. Ale nebudeme předbíhat. Desku 92101 bychom s klidem na srdci rádi označili jako konceptuální projekt dotažený do posledního detailu. Název jednoduše odkazuje na poštovní směrovací číslo Piešťan, umělcovy domoviny. Aby bylo vše ještě celistvější, na albu se údajně nepodílel nikdo, kdo by nenazýval toto lázeňské město svým domovem. Jofre je skutečným reprezentantem svého domu – a jeho město prochází deskou skrz na skrz; od coveru přes hosty až po poslední notu.

Piešťany jsou ovšem v očích tuzemského rapového fanouška skoro synonymem k pojmu Kontrafakt. Přijít s vlastním obrazem by pro rappera z tohoto města mohlo být tedy do určité míry problematické. Jofre je ale sám sebou a zní to jako by vytvářel spíše jakýsi podžánr. Ego tady samozřejmě nemůže chybět – vždyť právě on Jána opakovaně označuje za snad největší talent kolem.

Osobně si užíváme punchlines, které rafinovaně odkazují na tvorbu tří špinavých jmen a slouží jako jakýsi tribute této legendární kapele. Jofreho lyrika je přesná i když tu a tam máme pocit, že mu chybí vyhraněnější téma, vše je o vteřinu později smazáno nekompromisně přesnou rytmikou.

Instrumentálně si Jofre většinu alba ošéfoval sám, někde mu vypomohl jeho kolega Biiza, který mu zároveň dělá koncertního DJe. Instrumentální stránka desky je zkrátka lahůdkou. Hudba zní plasticky a je snad všechno – jen ne jednovrstvá. Všechny ty zvuky v pozadí a nekonečné aranže jsou v dnešní době minimalistických synťáku neuvěřitelně svěžím vánkem.

Jofre svou deskou odvedl pořádný kus práce a věříme, že s ní osloví nové a větší publikum. Na závěr bychom rádi ocenili způsob, jakým album vlastně bylo vydáno. Celé si ho můžete poslechnout online – přímo na Jofreho webových stránkách, kde jsou k dispozici i kompletní lyrics. Nakonec si ho můžete stáhnout; úplně zadarmo. Fyzické nosiče budou poté k dispozici na shows a my věříme, že po poslechu tohoto projektu se na jednu z nich zastavíte i vy.

foto: Facebook






architektura auta basket bike cestování design fashion filmy fitness fotografie graffiti hry hudba knihy komiksy kosmetika lifestyle mma MY BODY MY HEROES MY LIFE MY SOUL osobnosti ostatní sporty pozvánky reporty rozhovory seriály skate sneakers snow soutěže technologie tetování výstavy water zdravě


Jóga-Trip - cestování a pobyty s jógou Surf-Trip - surf, jóga a aktivní dovolená Sea You House - surf&jóga ubytování na Srí Lance Banger - magazín rapu, streetu a urban kultury Yezede s.r.o. - eventová agentura Neverdie - vše, co musíš vědět oard - Designová balanční deska LV Print - tiskárna s třicetiletou tradicí Drip it – Vychutnejte si skvělou kávu kdekoli