Jaké jídlo zabalit v létě na rodinný výlet a jakých potravin se raději vyvarovat?


Léto má své kouzlo v tom, že můžeme většinu času trávit venku a slunce se s námi loučí až v pozdních hodinách. I s ohledem na jídlo si můžeme užívat maximum toho, co příroda vyplodí. Čerstvé ovoce a zelenina jsou na každém rohu, stačí už jen jíst. Znáte ale situaci, kdy právě díky teplu a tomu, že vyženete celou rodinu někam do přírody, musíte řešit, co připravit k jídlu? Cílem je, aby jídlo bez úhony přežilo celý den v teple nebo schované v batůžku. Všemožné žaludeční a střevní potíže rozhodně nebudou společníkem, kterého v letních dnech uvítáte.

Na co si dát ve vedrech pozor a naopak jaké potraviny vybrat? Poradí vám autorky Velké svačinkové a Velké obědové bichle. „Naprosto ideální situací je, pokud máte možnost si na cestu nebo výlet vzít chladící box. V dnešní době už není problém sehnat nejen velkou chladnici, do které dáte chladicí vložky a spoustu jídla, ale existují i menší sáčky či taštičky, které se dají šikovně dát do batohu a využijete je třeba na menší svačinu. Ono totiž chlazené jídlo bude vždycky nejlepší zárukou toho, že s vámi jídlo nezacvičí,“ radí dvojice autorek Velké svačinkové a Velké obědové bichle Pavlína Mähringová a Veronika Břicháčková.

Častěji se ale dostáváme do situace, kdy takto připraveni nejsme a jídlo v chladu není. Jakých potravin se tedy vyvarovat? Mléčné výrobky typu jogurt, tvaroh, smetana nebo plísňové sýry mají obecně větší tendenci se zkazit. Proto je lepší se jim v rámci cestovní svačiny vyvarovat. S tvrdými sýry je situace lepší a trochu toho teplotního nepohodlí snesou. Také vajíčka, různé druhy masa a salámy s vysokým obsahem tuku mají tendenci se kazit. Podíváme-li se na ovoce a zeleninu, je potřeba ji nejen dobře umýt, ale i osušit. Je lepší se vyhnout například malinám, třešním nebo lesním borůvkám, které se rychle otlučou a moc parády ani chuti pak nenadělají.

Co naopak vydrží? Z ovoce a zeleniny je určitě na místě volit tvrdé ovoce – jablka, meruňky, broskve, švestky. Ze zeleniny volte například mrkev, papriku, kedlubny, okurky nebo cherry rajčata. Pečivo, domácí cereální sušenky nebo i müsli můžou být na výletě skvělými společníky. „Pokud máte možnost jídlo připravit den předem nebo ho někde uvařit, dají se využít těstoviny, kuskus, bulgur nebo quinoa. Bezvadně zasytí a poměrně hodně snesou. Výborným společníkem na cestách jsou také tortilly nebo pita chléb. Obojí je skladné a dá se jednoduše naplnit. Co třeba takové palačinky, vafle nebo lívance. Dají se připravit ve sladké i slané variantě a také ustojí leccos. Skvělou službu také odvedou zapečené záviny. S takovou sestavou se dá cestovat a výletničit úplně parádně,“ radí Veru s Pájou.

Někdy horké počasí k jídlu neláká, ale především u dětí je potřeba myslet na doplnění energie a tekutin. Předejdeme tak vyčerpání a dehydrataci. Skvěle se hodí například domácí ovesné tyčinky se sušeným ovocem a hlavně dostatek vody. Džusy sice mohou doplnit rychlé cukry a tedy i energii, ale nejsou vhodné jako hlavní nápoj. Vždy tedy mějte s sebou vodu, která je nejlepší volbou na zahnání žízně.

Aby vám usnadnily přípravu výletního jídla, vybraly autorky Velké svačinkové a Velké obědové bichle pro vás tři recepty na svačinu a tři na oběd.

SVAČINY

archiv Velká svačinková bichle

Brokolicové muffiny

Ingredience:
(na 4 porce – 12 muffinů)
• 300 g brokolice
• 6 vajec M
• 1 nastrouhaná mozzarella (125 g)
• 1 lžíce olivového oleje (20 ml)
• sůl (3 g)
• bylinky – pažitka, petrželka, bazalka

Příprava:
Brokolici natrháme na menší růžičky a necháme je spařit na pařáčku do změknutí (nebo je povaříme ve vroucí vodě). Po vychladnutí je jemně nasekáme nožem, aby růžičky byly
na jemno. Přidáme do nich vejce, olivový olej a nastrouhanou mozzarellu. Pokud máme po ruce špetku bylinek, přidáme i ty.
Směs dáme do formiček na muffiny (já mám silikonové a ty jsou na to bezvadné) a pečeme při teplotě 170 °C přibližně 20 minut. Muffíky by měly být krásně zlaté. Směs můžete plnit téměř až ke kraji, protože zde není prášek do pečiva a příliš nevyskočí. Malinko sice ano, ale neměly by nadělat paseku.

archiv Velká svačinková bichle

Slané placičky z quinoy

Ingredience:
(na 4 porce – 12 placek)
• 1 šálek quinoy (cca 130 g)
• 100 g 30 % strouhaného sýra – gouda, eidam
• 1 červená paprika (130 g)
• 1 stroužek česneku (5 g)
• 3 vejce M
• sůl (2 g)
• pepř (1 g)
• řepkový olej na smažení (20 ml)
• (pro mlsnější jazýčky pár plátků kvalitní šunky)

Příprava:
Nejprve bude potřeba quinou uvařit. Vaříme ji v osolené vodě přibližně 15 minut (dáme aspoň 2,5násobek vody). Slijeme z quinoy zbytky vody a necháme ji vychladnout.
V míse si rozšleháme celá vajíčka, přidáme quinou, jemně nasekanou papriku, nakrájený sýr, (šunku), prolisovaný stroužek česneku a dochutíme dle potřeby solí.
Na pánvi smažíme placičky o velikosti lívanců do zezlátnutí. Po vyjmutí z pánve je ještě lehce osušíme papírovými utěrkami od přebytečného oleje.
Placičky jsou výborné i za studena a moc jim to sluší s nějakou dobrou čerstvou zeleninou.

archiv Velká svačinková bichle

Banana bread – banánový chlebíček

Ingredience:
(na 6 porcí, forma cca 20 × 30 cm)
• 200 g ovesné (špaldové nebo hladké) mouky
• 2 vejce M
• 100 g rozpuštěného másla
• 3 zralé banány (360 g)
• 1 lžíce medu nebo javorového sirupu (20 g)
• 1 lžička prášku do pečiva (4 g)
• 1 hrst ořechů – mix nebo dle libosti (50 g)
• 1 lžička skořice (4 g)
• 2 lžíce polotučného mléka (30 ml)
• 2 lžíce rozinek (24 g)

Příprava:
Troubu si rozpálíme na 170 °C a jdeme na těstíčko. Banány rozmačkáme na kaši a postupně přimícháme celé vejce, máslo, med, mléko a sypké věci (mouku, prášek do pečiva a skořici).
Dodáme rozinky, oříšky a celou směs přelijeme do vymazané formy (cca 20 × 30 cm).
Banánový chlebíček pečeme přibližně 50 minut až hodinu a hotovost vyzkoušíme špejličkou. Měl by mít hezky nazlátlý až lehce hnědý povrch a na špejli by se neměl lepit.

OBĚDY

archiv Velká svačinková bichle

Čočkové karbanátky s červenou řepou

Ingredience:
4 porce
• 280 g hnědé čočky
• 1 špetka soli (5 g)
• 1 větší řepa (280 g)
• 1 větší cibule (100 g)
• 3 stroužky česneku (15 g)
• 2 vejce M
• 130 g 30% sýra gouda
• 70 g strouhanky
• 1 špetka majoránky (10 g)
• 2 lžíce oliv. oleje (40 ml)

Příloha:
• 160 g česnekového dipu
• 600 g vařených osolených brambor

Příprava:
Recept je sám o sobě velmi jednoduchý, a tak se vlastně nejnáročnějším momentem celého vaření stává příprava hnědé čočky. Nesmíme ji totiž zapomenout nechat přes noc (či alespoň na pár hodin) nabobtnat. Vodu z ní pak slijeme (snížíme tak pravděpodobnost nafouknutí bříška) a necháme ji vařit přibližně 20 minut ve slané vodě. Přebytečnou vodu slijeme a necháme čočku vychladnout.
Zatím si můžeme do mísy na hrubo nastrouhat předvařenou řepu. K ní přidáme na drobno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek, celá vejce a také na jemno nastrouhanou goudu. Vše pak promícháme s čočkou a osolíme.
Nakonec přidáme trochu strouhanky a dokořeníme špetkou majoránky. Dlaní tvarujeme karbanátky, které dáváme na pečicí papír. Můžeme je lehce splácnout na výšku cca 1 cm. Pěkně je ještě pokapeme olivovým olejem a pečeme v troubě na 200 °C přibližně 20 minut.

archiv Velká svačinková bichle

Špagety s cuketou a lilkem

Ingredience:
4 porce
• 320 g špaget
• 1 střední cuketa (400 g)
• 1 lilek (400 g)
• 2 stroužky česneku (10 g)
• 1 hrst čerstvé bazalky (10 g)
• 4 lžíce oliv. oleje (40 ml)
• 1 špetka soli (5 g)

Příprava:
Špagety dáme vařit do dostatečného množství vody, aby se na sebe nelepily a mohly si volně plavat v bublající vodě. Vodu osolíme až ve chvíli, kdy se vaří. Špagety vaříme do
změknutí, popř. al dente.
Lilek a cukety si nakrájíme na kostičky o velikosti cca 1 × 1 cm a jdeme smažit. Do pánve dáme 2 lžíce olivového oleje, přidáme celý česnek a necháme ho zezlátnout. Poté přidáme cuketu a opékáme ji do zezlátnutí. Jakmile chytí barvičku, vylovíme ji a dáme stranou do misky. Zatím ji nesolíme.
Na pánev přidáme ještě další dvě lžíce oleje a necháme osmahnout také lilek. Ten nasaje všechen olej. Já většinou už další olej nepřidávám a lilek nechávám osmahnout opět do
zlatova. Jakmile i lilek chytí barvu, přidáme k němu zpět cuketu a také slité špagety. Promícháme i s nasekanou bazalkou. Doporučuji takto připravené těstoviny nesolit hned, ale až těsně před obědovou konzumací. Vlivem soli by cuketa i lilek pustily vodu a už by to nebylo to pravé ořechové.

archiv Velká svačinková bichle

Fazolový salát s tuňákem a avokádem

Ingredience
4 porce
• 160 g bílých máslových fazolí
• 2 avokáda (400 g)
• 1 červená cibule (70 g)
• 160 g tuňáka ve vlastní šťávě
• 4 rajčata (200 g)

Na zálivku:
• 1 lžíce oliv. oleje (20 ml)
• 1 lžíce šťávy z citronu (10 ml)
• 1 špetka pepře (3 g)
• 1 špetka soli (3 g)

Příloha:
• 4 plátky celozrnného chleba (4 × 80 g)

Příprava:
Život si můžeme usnadnit tím, že použijeme fazole již uvařené, tedy konzervované. Pokud ale chceme být vzorní a salát připravit z fazolí sušených, bude potřeba je přes noc namočit do vody, aby nabobtnaly. Nabobtnalé fazole pak vaříme v nové vodě přibližně 50 minut, dokud nejsou měkké. Vodu solíme až ke konci vaření.
Jakmile fazole zchladnou, přidáme k nim na proužky nakrájenou červenou cibuli nebo šalotku, na kostičky nakrájená rajčata, kousky avokáda (buď jej vydlabeme, nebo vyloupneme ze slupky a nakrájíme) a nakonec přidáme také kousky tuňáka.
V misce si smícháme olivový olej, citronovou šťávu, trošku soli a pepře a pro milovníky pálivého doporučuji i trochu chilli (pokud máte čerstvé, tak to je teprve jízda). Na závěr salát lehce promícháme se zálivkou.






architektura auta basket bike cestování design fashion filmy fitness fotografie graffiti hry hudba knihy komiksy kosmetika lifestyle mma MY BODY MY HEROES MY LIFE MY SOUL osobnosti ostatní sporty pozvánky reporty rozhovory seriály skate sneakers snow soutěže technologie tetování výstavy water zdravě


Jóga-Trip - cestování a pobyty s jógou Surf-Trip - surf, jóga a aktivní dovolená Sea You House - surf&jóga ubytování na Srí Lance Banger - magazín rapu, streetu a urban kultury Yezede s.r.o. - eventová agentura Neverdie - vše, co musíš vědět oard - Designová balanční deska LV Print - tiskárna s třicetiletou tradicí