Fitness burger je na světě!


Tak na tohle jste všichni čekali. Koho by napadlo, že i burger můžete zařadit do zdravé výživy. Fanoušky Mc Donaldu však hned zklamu, nejedná se o jejich burger, ale pochutinou připravenou z kvalitních surovin, jen tak docílíte, že se bude jednat o burger, který Vašemu tělu neuškodí, ba naopak. Tento článek byl publikován na námi oblíbeném webu Extrifit.cz viz níže.

Jistě se vám stalo, že jste byli (a možná ne jedenkrát) v časové tísni a sáhli jste po jídle, které nebylo tak úplně vzorové. Možná, že se vám tato „nepříjemnost“ stává častěji, než jste si doposud byli ochotni připustit. Scénář je většinou podobný – sáhnete po kusu masa, které pořádně osolíte a ledabyle ho hodíte na pánev, kde už je „kaluž“ oleje (hlavně, aby bylo jídlo co nejdřív) a výsledkem je steak plný tuku a soli. Tohle asi nebude to pravé pro vaše svaly, že?

V dnešním článku se proto podíváme na to, jak připravit maso nejen v krátké době, ale hlavně tak, že bude odpovídat zásadám správné výživy.
A domníváme se, že si vybere opravdu každý – ten, kdo chce budovat svalovou hmotu, ale i ti z vás, kteří se chcete zbavit nadbytečného tuku. Dokonce pro vás máme i recept na burger, který pomůže v boji proti volným radikálům – tzv. antioxidační burger.

Jestli už máte chutě na pořádný kus masa, tak rychle čtěte dál. Čeká na vás 5 skvělých receptů na fitness burgery.
Osobně mohu každý z nich doporučit.

BURGER NA SVALY
Tento burger se skládá z dvojité dávky hovězího masa, sýru čedar, vajíčka, hlávkového salátu, krůtí šunky, papriky a grilované cibulky.
Pokud nemáte rádi sýr čedar, tak samozřejmě volte jiný druh – například eidam.
A proč vybíráme krůtí šunku? Obsahuje totiž o polovinu méně nasycených tuků než šunka vepřová.  

Na 1 porci budete potřebovat
300 gramů hovězího masa, 60 gramů sýru čedar, 2 plátky krůtí šunky (min. 90%), 1 vejce, 2 plátky cibule, 2 plátky papriky, list salátu, lžička light majonézy, lžička dijonské hořčice, mořskou sůl a koření dle chuti, celozrnné pečivo

Jak na něj
Z mletého hovězího masa vyformujte malé placky, posolte a okořeňte. Maso ogrilujte z obou stran a posypte strouhaným sýrem.
Dál ogrilujte krůtí šunku a cibuli, na pánvi osmažte vajíčko z obou stran, osolte a okořeňte ho.
V malé misce si smíchejte majonézu a hořčici.
Překrojte si pečivo a také ho na malou chvilku dejte ogrilovat a následně rozdělte směs majonézy a hořčice na obě půlky pečiva.
Přidejte hovězí maso, vejce, krůtí šunku, cibuli, papriky a salát.
A nechte si chutnat!

 

BURGER PLNÝ ZDRAVÝCH TUKŮ
Můžete se těšit na hovězí burger s rukolou, avokádem, olivovo-mandlovou směsí, paprikou a sýrem.

Na jednu porci budete potřebovat:

BURGER
150 gramů hovězího masa, 30 gramů sýru (čedar, eidam – záleží na vás), pečivo, hrst rukoly, ¼ avokáda, 2 plátky papriky 

OLIVOVO-MANDLOVÁ SMĚS
180 gramů zelených a černých oliv bez pecky, 2 polévkové lžíce olivového oleje, 3 stroužky česneku, 40 gramů pražených mandlí, 75 gramů grilované červené papriky, čtvrt lžičky mořské soli, čtvrt polévkové lžíce vinného octu
– všechny tyto ingredience rozmíchejte, aby vznikla hladká hmota

Jak na něj
Mleté hovězí maso vyformujete do placky a buď maso ogrilujete nebo opečete a posypete ho strouhaným sýrem.
Následně opečte překrojené pečivo a obě půlky potřete olivovo-mandlovou směsí.
Na pečivo dejte maso, rukolu, avokádo a papriku.
A máte hotovo!

 

NÍZKOSACHARIDOVÝ BURGER

Něco pro ty z vás, kteří musí držet sacharidy zkrátka.
Namísto pečiva použijete hlávkový salát, místo majonézy balsamikový ocet, tymián, který má velmi pozitivní účinky na lidské zdraví – obsahuje (podobně jako červené víno) flavonoidy, dále přidáte nízkotučný tvrdý sýr, papriku a cibulku.

Na jednu porci budete potřebovat
BURGER:
150 gramů libového hovězího masa, 30 gramů méně tučného tvrdého sýra, 2 velké listy hlávkového salátu, 2 plátky papriky, mořskou sůl a koření

KARAMELIZOVANÁ CIBULKA S TYMIÁNEM
2 polévkové lžíce olivového oleje, 1 cibule – pokrájená na kolečka, tymián
Jak připravit karamelizovanou cibulku
Na pánvi rozpalte olivový olej, přidejte pokrájenou cibulku a tymián a restujte asi 10 minut – cibule musí mít zlatohnědou barvu.

Jak na burger
Hovězí maso opět vytvarujte na placku, okořeňte, posolte a ogrilujte. Na vrch položte plátek sýra a nechejte ho roztéct na mase. Následně ogrilované maso položte na salátový list, přidejte papriku a dvě polévkové lžíce karamelizované cibulky. Vše ještě pokapejte balsamicovým octem. Pokud chcete z balsamica vytvořit „tužší“ směs, tak si nejprve do malého hrnce nalijte šálek balsamicového octa, nechte ho zahřát, poté teplotu redukujte a pomalu vařte do té doby, než se odpaří tekutina a ocet získá sirupovou konzistenci.
Pak už jen přiklopte dalším listem salátu a můžete si vychutnat zdravou pochoutku.

 

NÍZKOTUČNÝ BURGER
Ano, i takový burger se dá připravit. A chuťově vůbec neutrpí. Jen vyměníme hovězí maso za drůbeží.

Na jednu porci budete potřebovat
BURGER
120 gramů krůtího masa, čtvrt cibule, mořskou sůl a koření, čajovou lžičku olivového oleje, 1 celozrnné pečivo, 2 plátky papriky

PAPRIKOVÁ SALSA
3 nakládané okurky, 2 pečené červené papriky, hrst koriandru (nejlépe listy) 

Jak na salsu?
Okurku pokrájejte na kousky, pečené papriky oloupejte a očistěte od jadérek a pokrájejte. Následně smíchejte všechny ingredience.

Jak připravíte burger
Ogrilujete cibuli a smícháte ji s mletým krůtím masem. Vyformujete placku, kterou okořeníte a posolíte. Maso můžete ogrilovat nebo opéct.
Pečivo také opečte, ale ještě před tím, než ho dáte na pánev, ho pokapejte trochou olivového oleje. Dovnitř poté vložte masovou placku, 2-3 polévkové lžíce salsy a papriku.

 

ANTIOXIDANT BURGER
To nejlepší nakonec. Můj favorit.
Nejen pro milovníky masa, ale také pro ty z vás, kteří holdují zelenině a zároveň chtějí udělat i něco pro očistu těla.
Například kapusta, která je součástí receptu, obsahuje nejvíc látek s antioxidačním účinkem.
Opět se vrátíme k hovězímu masu, doplníme jej zeleninou a sezamovým pečivem.

Na jednu porci budete potřebovat
BURGER
150 gramů mletého hovězího masa, sůl + koření, sezamové pečivo (případně celozrnné), 2 čajové lžičky sojanézy (nebo majonézy light), 2 polévkové lžíce pokrájené červené papriky, hrst semínek alfaalfa (sežene v prodejně se zdravou výživou, pokud je nebudete mít k dispozici, můžete je nahradit hrstí brokolice, kterou „rozdrolíte“ na kousíčky), velkou hrst baby špenátu (nejlépe čerstvé listy)

NAKLÁDANÁ ČERVENÁ CIBULE
1 červenou cibuli pokrájejte na hrubší kolečka a vložte do 250 ml citronové šťávy. Nechte takto marinovat 24 hodin.

KAPUSTOVÉ CHIPSY
Na ně budete potřebovat 4 listy zelené kapusty, které pokrájíte na menší kousky, položíte na plech, pokapete olivovým olejem a vložíte do předehřáté trouby (180 stupňů). Pečte je 5-10 minut nebo do té doby, až budou okraje listů křupavé. Ale pozor – listy vám nesmí zhnědnout!
Upečené chipsy posypte lehce mořskou solí.

JAK NA BURGER

Masovou placku okořeňte, posolte a ogrilujte (případně opečte). Následně také opečte sezamové pečivo, překrojte ho a na každou stranu rozetřete sojanézu nebo majonézu. Potom na pečivo položte maso, pečenou papriku, semínka alfaalfa (nebo brokolici), kapustové chipsy, cibuli a špenátové listy. Přikryjte druhou žemlí a můžete se pustit do jídla.

V dnešním, trošku netradičním, článku jsme vám chtěli ukázat, že někdy i „zatracované“ jídlo, které na první pohled rozhodně nevypadá, že by se hodilo do jídelníčku sportovce, se může díky správné přípravě stát výživově hodnotným a zdravým jídlem.

Zdroj: WELOVESPORT.CZ





architektura auta basket bike cestování design fashion filmy fitness fotografie graffiti hry hudba knihy komiksy kosmetika lifestyle mma MY BODY MY HEROES MY LIFE MY SOUL osobnosti ostatní sporty pozvánky reporty rozhovory seriály skate sneakers snow soutěže technologie tetování výstavy water zdravě


Jóga-Trip - cestování a pobyty s jógou Surf-Trip - surf, jóga a aktivní dovolená Sea You House - surf&jóga ubytování na Srí Lance Banger - magazín rapu, streetu a urban kultury Yezede s.r.o. - eventová agentura Neverdie - vše, co musíš vědět oard - Designová balanční deska LV Print - tiskárna s třicetiletou tradicí Drip it – Vychutnejte si skvělou kávu kdekoli