Do Brambor na variaci salátů z celého světa


Řekli jste si, že v létě pustíte do poznávání chutí z různých zemí? Abyste si své letní předsevzetí splnili, nemusíte ani vyjíždět nikam za hranice. V pražské restauraci Brambory totiž přichystali menu s osvěžujícími saláty, které vás chuťově přenesou do Mexika, Japonska, Francie i arabského světa.

Bramborový salát má mnoho podob a byla by škoda zůstat jen u staré ověřené české klasiky. V restauraci Brambory na Pankráci ve dnech od 21. do 31. července připravili akci, kdy představí variaci čtyř salátů z celého světa, na jejichž podobě se podíleli šéfkuchař Brambor Lukáš Soukup s Jiřím Štiftem z restaurace Sia. Každému ze salátů bude dominovat jedna konkrétní odrůda brambor. „Chtěli jsme přinést co nejrozmanitější chuťový zážitek, a proto jsme zvolili čtyři země, které si jsou chuťově docela vzdálené,“ osvětluje výběr jednotlivých kuchyní Jiří Štift. V Bramborách tak budete moci vyzkoušet saláty z Francie, Mexika, Japonska i arabských zemí.

Foto: Together

Saláty napříč kontinenty

Toužíte zjistit, jak chutná Francie? Pak musíte vyzkoušet slavný salát Nicoise s grilovaným tuňákem. „Důležitou složkou tohoto salátu jsou brambory, my jsme zvolili odrůdu Colomba, fazolky, olivy a vařené vejce. Salát se tradičně doplňuje o ančovičky nebo konzervovaného či grilovaného tuňáka,“ popisuje Jiří Štift lehký francouzský salát.

Druhým salátem v pořadí je Wasabi bramborový salát s kuřecím katsu. „Nechali jsme se inspirovat japonskou kuchyní, a tak brambory Balleriny doplníme wasabi majonézou, okurkou, edamame, ředkvičkami a kuřecím prsem smaženým v panko strouhance,“ láká na japonskou variaci Jiří Štift.

Pro arabský svět je typický hummus, který tak nesmí chybět ani ve výběru Jiřího Štifta a Lukáše Soukupa. Jako třetí salát v menu najdete smažené bramborové kofty z odrůdy Sokrates s květákem a hráškem, cizrnovým hummusem se salátem z pečené červené řepy a čočkovým chlebem pappadum. Čtvrtý salát vás přenese do Mexika. „Klasický mexický salát obsahuje trhané hovězí maso, avokádo, rajčata a koriandr. My jsme ho doplnili o brambory z odrůdy Agáta, které z něj udělají skvělý lehký oběd,“ zakončuje výčet salátů Jiří Štift.

Foto: Together






architektura auta basket bike cestování design fashion filmy fitness fotografie graffiti hry hudba knihy komiksy kosmetika lifestyle mma MY BODY MY HEROES MY LIFE MY SOUL osobnosti ostatní sporty pozvánky reporty rozhovory seriály skate sneakers snow soutěže technologie tetování výstavy water zdravě


Jóga-Trip - cestování a pobyty s jógou Surf-Trip - surf, jóga a aktivní dovolená Sea You House - surf&jóga ubytování na Srí Lance Banger - magazín rapu, streetu a urban kultury Yezede s.r.o. - eventová agentura Neverdie - vše, co musíš vědět oard - Designová balanční deska LV Print - tiskárna s třicetiletou tradicí