4 bezmasé recepty, které si zamilují i masožravci


Už vás nebaví se pořád jen ládovat masem a chcete ulehčit tělu i přírodě? Pak vyzkoušejte jeden z těchto čtyř bezmasých receptů. Zachutnají i masožravcům.

Soba nudle s brokolicí a hráškem

Foto: acotedajis.cz

Ingredience na 2-3 porce:
100 g brokolice
100 g mladého hrášku
200 g soba nudlí
1 lžíce kokosového oleje
3 jarní cibulky
2 cm kousek zázvoru
1 stroužek česneku
1 lžička mletého koriandru
1 lžíce sezamového oleje
1 lžíce sójové omáčky
šťáva z ½ citrónu
sezamová semínka na parádu

Postup:
Brokolici omyjeme a nakrájíme na co nejmenší růžičky. Spolu s hráškem ji hodíme do pařáku, který umístíme nad hrnec s jemně probublávající vodou. Jakmile je zelenina hotová (asi tak po 10 minutách), přesypeme ji do cedníku a necháme okapat.

Soba nudle uvaříme dle návodu, scedíme a dáme stranou.

Jarní cibulku, česnek a zázvor nasekáme najemno, orestujeme na lžíci kokosového oleje a poprášíme mletým koriandrem. Na pánev následně přihodíme zbytek ingrediencí, to znamená připravené soba nudle a brokolici s hráškem, aby se trochu prohřály. Směs nakonec přelijeme lektvarem ze sezamového oleje, sójovky a citrónové šťávy.

Hotové nudle rozdělíme na jednotlivé porce a posypeme sezamovými semínky. Pokud je všechny nezbaštíme hned, necháme si je na potom, jsou dobré i studené.

Autor: blog acotedajis.cz

Polentová kaše se sýrem a kadeřávkem

Foto: smoothcooking.cz

Ingredience na 3 porce:
250 g polenty
1 l mléka
100 g goudy
sůl
4 listy kadeřávku
hrst špenátu
1/2 cukety
100 g slaniny
3 vejce

Postup:
Nejprve si postupně orestujeme zeleninu na kapce olivového oleje. Začneme pokrájenou cuketou a když je hotová, dáme jí stranou a přidáme na chvíli listy kadeřávku. U toho si do kastrůlku nalijeme mléko, které přivedeme k varu a postupně do něj zamícháváme polentu, přidáme nastrouhaný sýr a osolíme. A na třetí plotýnce si pomalu vypražíme na kousky pokrájenou slaninu a uděláme volské oko.

Servírujeme tak, že na spodek talíře dáme polentu, na ni položíme orestovanou zeleninu, pak vajíčko a zasypeme kousky opražené slaniny.

Autor: blog smoothcooking.cz

Cizrnový burger

Foto: acotedajis.cz

Ingredience na 4 kusy:
1 plechovka cizrny
cca 100g strouhanky
náhrada za 1 vejce (Orgran No Egg, lněné vajíčko)
1 stroužek česneku
směs koření (sůl, pepř, kmín, červená paprika, kurkuma)
čerstvá petrželka

Karamelizovaná cibule:
1 velká červená cibule
1 lžíce cukru
1 lžíce oleje

Navíc:
4 housky
okurka
salát Little Gem
hořčice

Postup:
Cizrnu rozmixujeme anebo rozňahňáme vidličkou. Cílem není hummus, měly by v ní zůstat větší kousky. Smícháme se zbytkem ingrediencí (část strouhanky si necháme na obalení) a necháme půl hodinky odležet v lednici. Z cizrnové hmoty potom vytvarujeme asi 2cm silné placičky, které obalíme ve strouhance a osmažíme dozlatova.

Cibuli hodíme na rozpálený olej, posypeme cukrem a oheň stáhneme na minimum. Promícháme a necháme asi 20 minut karamelizovat.

V ideálním případě si připravíme domácí housky, které rozkrojíme, necháme chvilku prohřát na pánvi a pomažeme hořčicí. Naplníme karamelizovanou cibulí, cizrnovými burgery, okurkou, salátem a vším, na co máme chuť.

Autor: blog acotedajis.cz

Pečené brambory s tempehem

Foto: acotedajis.cz

Ingredience na 5-6 kusů:
5 velkých grilovacích brambor
2 lžičky + 1 lžíce olivového oleje
1 menší červená cibule
2 stroužky česneku
200 g uzeného tempehu
1 šálek nasekaného kadeřávku
sůl a pepř
1-2 lžíce vegan margarínu

Postup:
Brambory pečlivě očistíme a probodneme vidličkou ze všech stran. Rukama je následně omatláme ve dvou lžičkách oleje a vyskládáme na pečicím papírem vyložený plech. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C přibližně 50 až 60 minut (v polovině času je nezapomeneme obrátit).

Mezitím začneme připravovat náplň. Tempeh rozebereme vidličkou na malé kousky. Na lžíci oleje necháme zesklovatět nadrobnou nakrájenou cibulku, přidáme nasekaný česnek a tempeh. Po 5 minutách do směsi přihodíme nasekaný kadeřávek a mícháme tak dlouho, dokud nezredukuje svůj objem. Směs nakonec dochutíme solí a pepřem a odstavíme z plotny (aby kadeřávek neztratil krásně zelenou barvu).

Jakmile jsou brambory hotové, opatrně je nařízneme a vydolujeme v nich dostatečně velký ďolík. Do každé z nich následně přidáme oříšek vegan margarínu, aby vnitřek nezůstal moc suchý. Brambory nakonec naplníme připravenou směsí a zpucneme ještě horké.

Autor: blog acotedajis.cz

Dobrou chuť!






architektura auta basket bike cestování design fashion filmy fitness fotografie graffiti hry hudba knihy komiksy kosmetika lifestyle mma MY BODY MY HEROES MY LIFE MY SOUL osobnosti ostatní sporty pozvánky reporty rozhovory seriály skate sneakers snow soutěže technologie tetování výstavy water zdravě


Jóga-Trip - cestování a pobyty s jógou Surf-Trip - surf, jóga a aktivní dovolená Sea You House - surf&jóga ubytování na Srí Lance Banger - magazín rapu, streetu a urban kultury Yezede s.r.o. - eventová agentura Neverdie - vše, co musíš vědět oard - Designová balanční deska LV Print - tiskárna s třicetiletou tradicí Drip it – Vychutnejte si skvělou kávu kdekoli